Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska bonden Sälli Vik till att flytta hus

Nu på fredag är det säkrast att ta det lugnt på riksväg 83 i höjd med Vik strax söder om Bollnäs.
Där bor bonden, med mera, Lars-Erik Säll och när han är i farten kan vad som helst hända. Det som händer på fredag är att han tänker ge sig på att flytta ett hus.

Annons

Det aktuella huset, som än så länge står kvar nära järnvägsövergången i Vik, var rivningshotat när Lars-Erik Säll köpte det av Bollnäs kommun för några år sedan.

Nu ska Säll flytta huset, till sjön Varpens strand cirka en kilometer från nuvarande plats. Bygglov har han både sökt och fått.

Säll har hyrt två kranbilar och en trailer för jobbet och i kväll bestämmer han sig definitivt om fredagen blir en bra dag att flytta hus på.

- Regnar det får jag ställa in, men blir det uppehåll och helst lite sol ska det kunna gå vägen, säger han.

En tredjedel av den kilometerlånga sträckan består av åkermark. Håller åkern verkligen för ett stort hus?

- Det vet man inte förrän efteråt, säger Säll.

Flyttat hus har han gjort tidigare. Två gånger till och med, men då har det handlat betydligt mindre hus än det nu aktuella. Det är 12,5 meter långt och under frakten ska det vila på balkar som är tio meter breda.

Säll räknar med att många dyker upp för att titta på spektaklet.

- Jag har fått låna en parkering vid SNA, den som ligger nära järnvägen. Ställ bilarna där så det inte blir kaos på 83:an, hälsar han.