Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu överklagas domen om mordet på Yazan Alosh – flera vill ha ny rättegång

Åklagaren kräver skärpt straff för den morddömde 17-åringen. Tonåringen överklagar också och vill frias helt i en ny rättegång.

Den 3 mars i år dömdes en 17-åring för knivmordet på Yazan Alosh i Söderhamn i september. Han dömdes till sluten ungdomsvård i två år och sex månader. I samma dom friades han från en åtalspunkt om grov misshandel mot Yazans kompis.

Nu överklagar den morddömde 17-åringens försvarsadvokat Jonas Granfelt domen. I överklagandet framgår att 17-åringen, som nekar till brott, vill frias helt efter en ny rättegång i hovrätten.

Läs mer: 17-åringens försvarsadvokat om domen: "En besvikelse"

Kammaråklagare Christer Sammens överklagar också, men vill i stället att 17-åringen ska dömas hårdare.

Läs mer: Därför får morddömde 17-åringen kortare straff

Han begär att straffet ska skärpas och skriver i sitt överklagande att han anser att Hudiksvalls tingsrätt har värderat straffvärdet för lågt. Han anser också att tonåringen dessutom ska fällas för våldet mot Yazans kompis.

Yazans kompis håller med om det och överklagar på den punkten. Hans målsägandebiträde Göran Wiklund vill att 17-åringen ska dömas för grov misshandel och betala skadestånd till hans klient.

Ytterligare två tonåringar som dömdes för inblandning i händelsen överklagar sina domar och vill frias. En 17-åring som fälldes för medhjälp till vållande till kroppsskada samt brott mot knivlagen, dömdes i tingsrätten till 50 timmars ungdomstjänst, alltså obetalt arbete.

Tingsrätten ansåg att han hade hjälpt till genom att överlämna en kniv till sin kompis, trots att han borde ha insett att det fanns en risk att någon skulle skadas. Hans advokat Gustaf Andersson håller inte med om det, och skriver att när hans klient överlämnade kniven till den andre 17-åringen fanns inget som tydde på att det var på väg att bli ett bråk.

En 18-åring dömdes för skyddande av brottsling, för att ha tvättat och grävt ner mordkniven. Han dömdes till skyddstillsyn, det vill säga övervakning, med särskild föreskrift om att genomgå behandling.

Även han överklagar, eftersom den morddömde överklagar. Om den huvudåtalade 17-åringen skulle frias, skulle det vara "direkt stötande" om 18-åringen döms för att ha skyddat en brottsling som inte finns, skriver hans försvarsadvokat Tomas Krokström i överklagandet.

En 16-åring friades helt från brott i tingsrätten och omfattas inte av några överklaganden.

Majeed Alnashi, målsägandebiträde till offrets familj, sade tidigare till helahälsingland.se att han ansåg att 17-åringen skulle ha dömts till fyra års sluten ungdomsvård, som åklagaren yrkat.

Läs mer: Målsägandebiträdet: "Straffet blev för kort"

Något överklagande från mordoffrets familj hade inte kommit till domstolen på tisdagen.