Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu öppnar nya boendet för flyktingbarn i Vågbro

Dörrarna har slagits upp för det nya hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Vågbro. 13 ungdomar har precis flyttat in alldeles intill asylboendet. Nu längtar de bara efter att kunna börja skolan.

Verksamhetschef Beatrice Maurin visar runt i de nyrenoverade lokalerna. Hon och personalgruppen har slutspurtat de senaste dagarna med förberedelser inför öppningen. Men nu är det klart och nästan alla ungdomar har flyttat in. Skorna står prydligt uppradade i hallen. Här finns kök, sällskapsrum, badrum, personalutrymmen, och ungdomarnas egna rum ligger i två korridorer. I ett rum med datorer och en soffa sitter några ungdomar och surfar. Ur ett par datorhögtalare strömmar arabisk popmusik.

– Vi försöker hitta på små knep för att det ska kännas familjärt och jobbar mycket med inredning, växter och tyger. Vi väntar en stor leverans med grejer och ett pingisbord, men sedan ska ungdomarna också få vara med och bestämma hur det ska se ut. De ska också turas om att laga mat tillsammans, säger Beatrice Maurin.

Boendet, som drivs av företaget Polstjärnan, har totalt 15 platser för ensamkommande barn mellan 15 och 17 år. Senare ska fem av platserna bli en utsluss för dem som har fyllt 18 år. På boendet finns personal dygnet runt, och det är sex ordinarie tjänster plus vikarier.

Läs också: Nytt HVB-hem planeras i Vågbro

Moteza Hosseini, 16 år, och Ramish Hamdarad, 17 år, sitter i köket och fikar. Dadlar, scones och vindruvor. De kommer från Afghanistan, men närmast från Färila och Kilafors där de hann bo någon månad innan de flyttade hit.

– Sverige väldigt bra. Här och i Bollnäs – inga problem, säger Ramish Hamdarad.

De talar båda redan lite svenska.

– Känns bra. Man kan laga mat, personal bra. Ska träffa brottarföreningen, blir bra! säger Moteza Hosseini och skrattar.

Han har bott i Sverige i en månad och berättar att han inte vet var hans familj är. Kanske är de kvar i Afghanistan.

Att få börja skolan och hitta meningsfulla fritidsintressen står högst på ungdomarnas önskelista. Nyanlända elever i Söderhamn tas in i skolklasser i perioder, och ungdomarna på boendet ska skrivas in 5 oktober. Fram tills dess är olika studiebesök planerade för att de ska lära känna Söderhamn och det svenska samhället. De ska besöka biblioteket, Verkstäderna, brottarföreningen och åka till en fäbod för att mjölka fjällkor, bland annat.

– Det ska bli jättekul att äntligen få komma igång med det pedagogiska arbetet. Jag är väldigt imponerad av att många är så duktiga på svenska, de är drivna och studiemotiverade, säger Maria Giovannini, en av hemmets boendehandledare.

– Och de är så duktiga, de vill att vi bara ska prata svenska med dem. Om vi pratar engelska, så rättar de oss, säger Beatrice Maurin.

Läs också: Gör sig redo för fler asylsökande

Alldeles intill boendet ligger Campus Park Vågbro där runt 280 asylsökande bor nu. Och närheten och samarbetet med asylboendet är en stor fördel, tycker Beatrice Maurin. Flera av de boende på Campus Park Vågbro har hjälpt till med att måla, snickra och annat praktiskt arbete inför öppningen.

– De stod här redan första dan och vi har fått ett jättestort stöd. En kvinna som varit lärare i sitt hemland kom över på en gång och ville hjälpa till med pedagogik. Det är jättebra att ungdomarna får fler förebilder och det är viktigt för alla här att ha något att göra och samlas kring, säger Beatrice Maurin.

Samtidigt har också ettnytt HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn öppnat i Stråtjära.

Läs också: Nu öppnar HVB-hemmet i Stråtjära