Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu öppnar E4 igen – tidigare än planerat: "Arbetet har gått över förväntan"

Under fyra veckors tid har E4 söder om Söderhamn hållits avstängd för en broreparation. På tisdagseftermiddagen gjordes de sista justeringarna och under natten mot onsdagen släpps trafiken åter på.

I början av april meddelande Trafikverket att all trafik på E4 strax söder om Söderhamn skulle stängas av under en sju veckors period. Anledningen var att bron som E4-trafikanter passerar över Sundsbrovägen skulle genomgå en omfattande renovering.

– Bron har fått nya kantbalkar och vi har satt upp säkerhetshöjande räcken på platsen. Vi har lagt nytt tätskikt, ny beläggning och sprutbetong på de befintliga skador som fanns, säger Peabs platschef Lars Pettersson.

Läs mer: Brorenovering stänger E4 söder om Söderhamn

Arbetet med bron, som byggdes 1964, har flytit på bättre än förväntat och under natten mot onsdagen planerar Peab att vägen kan öppnas för trafik igen.

– Det är alltid svårt att bedöma vad som kan komma fram när man gräver i gammalt. Men här har arbetet gått över förväntningarna på alla plan, säger Lars Pettersson.

Läs mer: Barnfamiljer kritiska till E4-omdragning: "Rädd att det händer en olycka"

Under tiden E4 varit avstängd har trafiken letts om via Söderala, vilket har mött stark kritik för boende i området. Även från politiskt håll har den alternativa vägen uppmärksammat då en motion om förbättrad säkerhet för gångtrafikanter lämnades in från Magnus Svensson (C) och Urban Wigren (S).

En situation som Peabs platschef beklagar.

– Det är alltid beklagligt när privatpersoner drabbas. Men tack vare trafikomledningen har vi kunnat halvera byggtiden på den här platsen. Det handlar även om säkerhet för bilister och de som arbetar på platsen, säger Lars Pettersson.

Läs mer: Trafikanter hamnade i fel stad efter sabotage längs E4-omdragningen: "Det är bedrövligt"

På tisdagseftermiddagen gjordes de sista markjusteringarna längs E4 och under natten mot onsdagen, när trafikintensiteten sjunkit, kommer sträckan att öppnas för trafik igen. Under natten kan det uppstå en viss hastighetssänkning då väglinjerna ska målas på platsen.