Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste folket säga sitt om dödläget

Det politiska stilleståndet i Ljusdal börjar anta allvarliga parlamentariska proportioner.
Den S- och V-märkta minoritetsregeringen kommer förr eller senare att hamna i ett läge då de på allvar måste överväga om de ska sitta kvar vid makten.

Annons

I dagsläget kan de inte räkna med stöd av SRD som bland annat, under debattens gång, känner sig kränkta av Socialdemokraternas och Vänsterpartiets belägring av de tunga, och betalda, politiska posterna.

Finns inget i dagsläget som talar för att SRD ska krypa tillbaka in i fållan under den här mandatperioden.

Inför detta faktum borde väl i rimlighetens namn även S och V ställa sig frågan om man ska klamra sig fast vid makten och riskera att bli helt tandlösa i sitt utövande. En tandlös regering och en lika tandlös opposition kan bara sluta på ett sätt – handlingsförlamning.

Eftersom det inte ens verkar finnas grogrund för fortsatta diskussioner mellan S/V och Nydanarna om en ny regeringsbildning har frågan hamnat i en återvändsgränd som kan bli förödande för Ljusdal.

Eftersom det är så pass lång tid kvar av mandatperioden kan detta tandlösa styre få konsekvenser för lång tid framåt. Är S och V beredda att ta det ansvaret? Man kan ju naturligtvis också ställa frågan till Nydanarna och SRD men i det här läget är det faktiskt de två regeringspartierna som har bollen och därmed ansvaret.

Förstår egentligen inte rädslan för ett nyval. Jo, jag kan förstå rädslan om man känner på sig att ett nyval innebär att man förlorar makten.

Men det är långt ifrån säkert att ett nyval löser sistuationen. Låt säga att resultatet blir mer eller mindre identiskt med valet 2010. Vad händer då?

Väljarna har sagt sitt och en regering ska bildas på samma underlag som vi har idag. Vid ett sådant läge tror jag faktiskt att alla partier är beredda att ta sitt ansvar och kör resten av mandatperioden som en samlingsregering med ansvar.

Men för att detta ska bli verklighet krävs ett kvitto från medborgarna.

Säger det igen; kör ett nyval så vi får lägga det här bakom oss.

Regelverket beträffande extra val ser ut som följer och frågan är väl om inte varje ledamot borde ta sitt eget ansvar i den här frågan för att bryta dödläget.

* Extra val: 5 a § Fullmäktige får besluta om extra val till fullmäktige mellan ordinarie val. Extra val ska hållas om minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna röstar för det. Ett beslut om extra val får dock inte fattas förrän sex månader har förflutit från det nyvalda fullmäktiges första sammanträde. Lag (2010:1414).

Mer läsning

Annons