Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu lyfter Futurohusen från Tönnebroskogen – se den historiska flytten

 
Futuro-husen på Noran
Visa alla artiklar

I dag torsdag börjar UFO-tornen på Norans skjutfält sin resa mot flygmuseet och försäljning. Helahalsingland.se sände live i eftermiddags när ett av de futuristiska plasthusen lyftes ner från sin höga betongpelare.

På torsdag eftermiddag är det dags efter en 20-årig törnrosasömn.

Läs mer: En sista visning innan historiska flytten – följ med upp i Futurohuset

Då ska en stor kranbil lyfta ner Futuro-husen på Norans skjutfält i storskogen sydväst om Tönnebro. Lyftet planerades till klockan 14, men på grund av problem med lyftet blev det uppskjutet till klockan 16.30. Ett av husen ska till Flygvapenmuseet i Linköping, ett ska auktioneras ut av ägaren Fortifikationsverket.

Läs mer: En futuristisk designdröm bland trädtopparna

Helahälsingland.se sände live när det åtta meter breda plasthuset lyftes ner. Entreprenören hade hoppats att det skulle ske vid 14-tiden. Men det är mycket som kan strula. Och det gjorde att flytten drog ut på tiden.

Husen monterades på tidigt 70-tal och har legat i malpåse sedan flottiljen lades ner för 20 år sedan.

Futuro är berömt som designikon över hela världen. Det är en finsk konstruktion från 1968, när rymd och plast var hett. Cirka 100 exemplar tillverkades, endast cirka 60 stycken finns bevarade. De har sålts för hundratusentals kronor till samlare över hela planeten.

Läs mer: Förslaget – placera ufo-huset vid E4: "Det skulle folk prata om i hela Sverige"

Fyra exemplar finns i Sverige. Tre ägs av Fortifikationsverket, som förvaltar militära byggnader. Ett vid Såtenäs, Skaraborg, och två här.

Läs mer: Nu kan du slå till – köp ett mystiskt ufo-hus i skogen

Skjutfältet i sydligaste delen av Söderhamns kommun ska säljas. Fortifikationsverket tror att det är mest ekonomiskt att sälja husen för sig och marken för sig.