Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu lutar Centern åt uranbrytning igen

Centerpartisterna Karin Ånöstam, Hans Jonsson, Bengt-Åke Nilsson och Magnus Svensson skriver (23/9) att ”En av förra mandatperiodens största politiska händelser var när alliansens partiledare i februari 2009 presenterade sin energiöverenskommelse”… och ”kom händelsen att framställas som ”Centerpartiets svek” och att partiledare Maud Olofsson vikit sig för sina allianskolleger och öppnat upp för ny kärnkraft.”

Annons

Sedan vrider man på resonemanget så att läsaren ska glömma vad den beramade överenskommelsen innebar – nämligen att tio nya kärnreaktorer ska få byggas i vårt land.

Jag har full förståelse för att skribenterna vill försöka trolla bort den obehagliga sanningen. Inte alls konstigt att media och många andra talade om ”Centerns svek” med tanke på alla turer runt kärnkraften.

En centerpartist som verkligen inte försökte trolla bort vetskapen om kärnkraftens oerhörda risker och framför allt om det uppenbara sambandet kärnkraft-kärnvapen var Eva Selin Lindgren. Hon var professor i fysik, forskare och riksdagsledamot för Centern 2006–2010. Där kämpade hon med kraft, energi och sällsynt djupa kunskaper för att få, i första hand sina partikamrater, att inse det vansinniga i att besluta om ännu mer plutoniumproduktion.

Tyvärr lyckades hon inte med det.

Endast två rakryggade och orädda kvinnor med stort civilkurage inom alliansen, Eva Selin Lindgren och Solveig Ternström röstade nej till ny kärnkraftutbyggnad.

Solveig T lämnade sedan partiet och Eva S L lämnade jordelivet för några veckor sedan. Vilken enorm förlust för kärnkraftmotståndet!

Men Evas alla anföranden, artiklar, mejldiskussioner och skrivelser av olika slag finns kvar och kommer att ge kunskaper till alltfler.

Att sedan förnybara energikällor är på stark frammarsch, till en del beroende på energiöverenskommelsen, är vi många som gläder oss åt. Miljöpartiet vill förstås snabba på den positiva utvecklingen ytterligare och samarbetar gärna med alla goda krafter inom och utom politiken.

Apropå samarbete – Centern bytte plötsligt fot i uranbrytningsfrågan häromdagen då den nyligen avslutade stämman beslutade att utreda om lagstiftning av förbud mot uranbrytning.

Efter att Centern ett antal gånger, senast i april, röstat emot Miljöpartiets förslag att förbjuda uranbrytning, såg vi fram emot att äntligen få riksdagsmajoritet när MP åter lägger fram förslag om förbud till riksdagen.

Men, den nyvalde förste vice ordföranden, Anders W Jonsson från Gävle, säger (SvD 24/9) att han är medveten om att man inte får med sig Folkpartiet i frågan. Och att vända sig till de rödgröna för att kunna lagstifta ”det finns över huvud taget inte på kartan”.

Jag tolkar hans uttalande som att han hellre väljer urangruvor än samarbetar med Miljöpartiet.

Birgitta Ohlsson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel