Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer rötmånaden

Nu är det rötmånad, och dags att ägna maten lite extra omsorg. Det är varmt och fuktigt, och bakterierna frodas och mår i sommarmaten.

Om man drabbas av kräkningar och illamående kan det vara lätt att skylla på räksalladen från restaurangen, men faran för matförgiftning är lika stor hemma i det egna köket.

– Det är ofta i det egna hemmet som man drabbas av matförgiftning, konstaterar hälsoskyddsinspektör Gudrun Ekroth vid Hudiksvalls kommun.

Disktrasor och skärbrädor är klassiska smitthärdar i köket, men maten kan också snabbt bli farlig om den hanteras fel. Sommaren är grillmatens, salladernas och glassernas tid, och man vill sitta ute och äta gott och länge. Under tiden förökar sig bakterierna i bearnaisesåsen. Fallgroparna är många, men noggrann hygien är en bra tumregel.

– Man måste alltid vara försiktig med livsmedel. Maten ska kylas snabbt, och det gör man bäst med hjälp av rinnande, kallt vatten. Det ska gå kort tid från varmt till kallt, och så här års ska man inte ha mer än fyra, fem grader i kylskåpet. Man ska inte heller låta mat stå framme, och helst inte laga så mycket mat att man över huvud taget får matrester att ta vara på, säger Gudrun Ekroth.

De flesta torde vara extra försiktiga med skaldjur, fisk och grytor. Andra inslag på tallriken är mindre kända som riskfaktorer, till exempel ris.

– Det känner de flesta människor inte till, men i torrt ris kan det ligga sporer som aktiveras när de får bättre möjlighet att växa. Och de överlever kokning. Ska man värma upp avsvalnad mat, ska man också se till att koka upp den ordentligt igen innan man äter, säger Gudrun Ekroth.