Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer fästingarna

Fästingar. För bara 50 år sedan gick de knappt att hitta norr om Stockholm. I dag finns de längs hela Norrlandskusten.

Med fästingarna kommer sjukdomar som TBE och borrelia skriver gd.se.

Borrelia och TBE är de sjukdomar som oftast hörs i samband med fästingburna bakterier. Men det finns andra. Bakterien Rickettsia Helvetica kan orsaka fläcktyfus, och leda till hjärtmuskelinflammation, ansiktsförlamning och hjärnhinneinflammation.

TBE, tick-borne encephalitis, ger just en svår form av hjärnhinneinflammation.

Borrelia är vanligast. Risken att smittas är 1 procent per fästingbett. En av hundra fästingar överför alltså sjukdomen.

Men listan över sjukdomar tar inte slut där. En rapport från Södersjukhuset i Stockholm förra året visar att en speciell kolhydrat, "alpha-gal", som finns i fästingarnas tarmar, kan orsaka köttallergi. Den som drabbas kan få våldsamma anfylaktiska reaktioner vid konsumtion av kött från nöt, gris och lamm.

Den mest färstingutsatta platsen i Norden, kanske i Europa, är Åland, det självstyrda öriket mellan Sverige och Finland. Varje år rapporterar sjukvården där in 10-50 gånger så många fästinganknutna sjukdomsfall som i Sverige, justerat efter folkmängd. Det första fallet någonsin av TBE upptäcktes på den åländska ön Kumlinge. Därför finns också några av Europas mest framstående fästingexperter på Åland. En av dem är Dag Nyman, professor i medicin och aktiv inom TBE-forskningen.

– Fästingarna följer värmen, och i dag kan man på svenska sidan hitta fästingar ända uppe i Umeå, även om det inte är så vanligt. På finska sidan hittar vi dem så långt upp längs Bottenviken man kan komma.

Han har följt forskningen, och känner förstås till de nya sjukdomslarmen i fästingens spår, men tonar ned betydelsen av dem.

– Man har hittat fall av köttallergi, och det är något man forskar vidare kring, men det är inte klart bevisat ännu. Vi på Åland, som har haft väldigt mycket fästingar i hundratals år, har ytterst få fall av köttallergi.

Den allvarligaste sjukdomen är TBE, fästingburen hjärninflammation.

– Men den kan man vaccinera sig mot. Bor man i ett område med konstaterade fall av TBE, eller om man rör sig mycket ute i naturen på somrarna, så ska man absolut vaccinera sig. Borrelia, som är betydligt vanligare, går att behandla framgångsrikt med antibiotika.

Den största faran är den som drabbar den redan anstränga nordiska sjukvården, menar han.

– Det kan bli ett väldigt tryck på sjukvårdsinrättningar eftersom folks rädsla för fästingar och verkligheten ofta överensstämmer ganska dåligt.