Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer brudarna!

Mansdominansen är över i Edsbyn. Plötsligt är det inte bara männen som startar och driver företag – den senaste tiden har flera unga kvinnor startat eget, nästan samtidigt.
– Det är så skönt att man har tjejer i samma ålder att bolla med om man kör fast, säger fotografen Maria G Nilsson.

Annons

Innanför flera av de skyltfönster på Långgatan som tidigare stod tomma finns nu helt nystartade företag – två av dem är Maria G Nilssons fotostudio Marias of Sweden och Camilla Perssons present- och inredningsbutik Camillas corner. Och för båda två handlar det om livslånga drömmar som gått i uppfyllelse.

– Jag har alltid velat bli fotograf. Och när jag blev uppsagd från mitt jobb för några år sedan bestämde jag mig för att satsa, berättar Maria som numera kan försörja sig som fotograf.

– Ja, jag lever faktiskt på det. Det är rätt häftigt.

Vägg i vägg med henne finns Camillas butik. I början av året flyttade hon in.

– Jag kände att jag måste testa min dröm och se om det verkligen är något för mig. Och det är det, jag trivs jättebra med det här, säger hon.

Den tredje i sällskapet har inte skyltfönstret mot Långgatan utan mot hela landet. Karolina Norlin startade under våren sin webbutik Buy my outfit, där hon säljer ekologiska och miljövänliga kläder för dam och barn.

– Jag har alltid velat ha ett eget företag. Nu säljer jag ekologiska märken, en del second hand och en del jag sytt själv.

Camilla och Karolina har en bit kvar innan de kan leva på sina företag – något de båda hade räknat med.

– Jag tror inte man kan räkna med att ta ut en lön som är rimlig de första åren. Men man hankar sig fram, eftersom man gör något som är så fantastiskt roligt, säger Camilla.

Kommunens näringslivschef Thomas Zetterqvist talar om ett trendbrott i nyföretagandet: det hör inte till vanligheterna att unga tjejer startar eget här i kommunen, traditionellt har det handlat om manliga företagare och industrier.

– Det är verkligen ett trendbrott att det är så pass många kvinnor och på så kort tid. Skulle det här bli en trend som håller i sig är det oerhört positivt.

Vad det beror på att så många dykt upp samtidigt, vet tjejerna inte riktigt.

– Jag har i alla fall blivit påverkad av föreningslivet som jag hängde med i när jag växte upp, det har varit positivt för min utveckling. Man fick så bra stöd och folk sa att man kan göra det man vill, säger Karolina.

Att några stycken tog mod till sig har också inspirerat de andra:

– Jag blev peppad av att se att andra gjorde det. Då ska jag också göra det, liksom. Man fick en liten kick av det, säger Karolina.

– Och det är så skönt när man har tjejer i samma ålder som man kan bolla med när man kör fast, komma med idéer och input till varandra, säger Maria.

Men det handlar dessutom om att få bo där man vill och samtidigt göra något man tycker om.

– Det är många som sitter ute i landet och vill hem men tycker att det inte finns några jobb. Men då måste man ju skapa sig möjligheterna. Det var det som var utgångspunkten för mig, jag vill bo här och göra det som är min stora passion, då är det bäst att jag tar tag i det själv, säger Maria.

De har inte startat något officiellt nätverk för unga kvinnliga företagare, men de håller ändå kontakten med varandra och med andra kvinnor som gör samma sak. Och Maria tror att det kommer att dyka upp ännu flera företagartjejer snart:

– Jag vet att det finns flera tjejer som sitter hemma och klurar på sina idéer och ska sjösätta dem snart. Det ska bli skitspännande!