Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer alla vårkänslorna

Nu är våren här – och med den kommer alla känslorna på en och samma gång. Årstiden påverkar oss olika och kan upplevas tung eller helt fantastisk. Men de flesta känner hur glädjen spirar i kapp med de första knopparna.

Det händer något med oss människor den här tiden på året. Vi kan känna av både glädje, lust, ångest, trötthet, nedstämdhet, eufori, förälskelse och allergiska reaktioner. Många blir pigga och pirriga. Och gärna lite förtjusta i människor runt omkring oss. Rent krasst kan man säga att vi vill kramas mer om våren.

Vi säger att vi har vårkänslor, men egentligen finns det inte ett paket av känslor som öppnas upp just nu. Åke Pålshammar som är neuropsykolog vid Uppsala universitet och forskar om hjärnan och beteende beskriver det så här:

– Man kopplar ihop känslorna med olika företeelser runt omkring oss. I grunden är det ett antal känslor vi kan ha och några väcks lite lättare om våren av att solen skiner, vi ser mer hud och det ligger mycket förhoppningar i tiden framöver.

Ljuset bestämmer alltid hur vi mår, är och sover och det är kopplat till det biologiska systemet. Det är en bidragande orsak till att emotionerna förändras.

– Ljuset och värmen gör att man kan gå ut utan att behöva tio minuter på sig för att få på sig alla kläder. Då öppnas också möjligheten till umgänge utomhus, som inte finns på vintern, säger Åke Pålshammar.

Vi kommer nära naturen och ser växternas förändring, upplever fåglarnas kvitter och hur de söker efter partners. Allt det här som är starten på nytt liv.

Vårtecknen som vi gärna rapporterar om till tidningar och andra medier kan man ibland dra på munnen åt. Men ur en psykologisk synvinkel har de stor betydelse, poängterar Åke Pålshammar.

– Att vi ser hur det börjar växa och ta fart är en viktig del av livet och har med grundläggande basala känslor att göra. Så det är viktigt att man lyfter fram att någon sett en vårfågel, den första blåsippan eller tussilagon. Det vore konstigt om vi inte attraherades av det nya livet som startar, med nya möjligheter och chanser.

Våren har en symbolisk styrka och är tacksam att använda i poesi och låttexter. En låtskrivare som under sina verksamma decennier ofta gjort det är Per Persson. Han tycker att våren slår ut de andra årstiderna.

– Sommaren är så mycket Tylösand och skönt Halmstadhäng. Det är tyngre med våren, mera tuggmotstånd.

Det finns också en praktisk orsak:

– Mars, april, maj – det går att rimma på de månaderna, man kan få rytm i dem, säger han.

De flesta strofer om våren är dock skrivna på andra tider av året. Man får helt enkelt notera upplevelserna och sådant man vet att andra känner igen sig i, i sitt anteckningsblock och ta fram det när det är dags att komponera.

– Sanden under skorna, innan sopmaskinen kommer, det är vår det. Och folk blir ju kära, det kan man lägga in. Nu låter man ju väldigt krass men då finns det en orsak att göra en kärlekslåt. Det är inte säkert att andra vet hur bäcken i Alfta luktar om våren, men det finns väl en pissbäck på alla småorter, det ser likadant ut i Hofors och Tomelilla. Sådant är också bra att använda. Inte för att man får starkare doftsinne om våren, men det brukar ju äntligen lukta någonting, säger Per Persson.

Var möter du helst våren?

– Det är ju hemma på gården. Det som är kul är att gå och dika, och leda bort vattenpölarna så att det torkar upp någon gång. Alla gubbar gillar att dika.

Vilken är din favorit bland vårlåtarna?

– Sista kvällen i april. Ett jävla oljud bara, låten är liksom "pangpang".

Tillståndet vi människor går in i när vintern släpper sitt grepp, kan få oss att uppleva hela det positiva spektrumet av känslor – allt från att man skrattar och är glad till att känna verklig lycka och eufori eller en skönt ihållande glädje.

Åke Pålshammar beskriver hur vi får en högre aktivering i kroppen; det blir mer fart på känslorna, vi tänker positiva tankar och blir mer öppna för intryck. Och när spänningen redan är hög är det lättare att andra starka känslor kommer i gång, till exempel förälskelse. Det har med dopaminet att göra.

– Någon säger något vänligt och så känner man bara ett starkt behag inför det. Då kan det klicka till och man tänker "men va mysigt". Det som väcks då kan bli en första grund till en förälskelse, det är betydligt större chans till det, säger Åke Pålshammar.

Människors autonoma nervsystem är olika känsligt. Vissa har ett intensivt och andra ett lite lugnare och långsammare. Det påverkar i vilken takt pulsen, andningen och muskelspänningen ökar hos var och en.

– Den som har en högre puls blir mycket lättare förtjust i en annan person, det blir mera snurr i dina fysiologiska system.

Forskning har visat att ungdomar från tonåren upp till 25-30 år har en peak i dopaminkänsligheten. Den enorma kick de kan få av att vara med personen de är förälskade i går att jämföra med kicken av en drog.

– Deras dopaminpåslag är så mycket kraftfullare, det ger en riktigt intensiv upplevelse. Hjärnan börjar bygga om sig för att planera hur man kan få mer av det här. Till sist får vi bara ögon för en viss person (eller drog) och när det begäret bryts får vi abstinensbesvär, säger Åke Pålshammar.

När det handlar om förälskelse brukar kroppen se till att reglera det här efter en tid med hjälp av hormonet oxytocin.

– Att vara passionerat förälskad en längre period är inte sunt. Förnuftet är satt på sparlåga. Därför lugnar nervsystemet ner sig efter några månader.

Omställningarna om våren kan tolkas som något positivt och bra, men det finns de som upplever att förändringarna är mycket jobbiga. Särskilt extra känsliga personer.

– Antalet självmord ökar vid den här tiden. Våren kan väcka mycket minnen som blir en storm av känslor där framförallt vemodet är med. Hos en person som är på gränsen till smådeppig är det en extra smäll som gör att man helt går ner i depressivitet, säger Åke Pålshammar.