Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kavlar vi upp ärmarna igen

Först drar vi en suck av lättnad. Skolorna blir kvar!
Sedan kavlar vi upp ärmarna igen.
För vad var det egentligen som hände?

Barn- och ungdomsnämnden har under flera år svassat som en katt kring den heta frågan om skolorganisationen men aldrig riktigt formulerat någon bärande linje. Framför allt har de aldrig försökt förankra den i vår kommunala verklighet, i landsbygdskommunen Söderhamn. Föräldrar och medborgare har med jämna mellanrum kallats till märkliga dialoger där deras åsikter egentligen inte efterfrågats.

Söderhamn har en tydligt formulerad vision om en levande landsbygd som är tänkt att genomsyra kommunens arbete, även i nämnderna. Men det struntade BUN högaktningsfullt i. Därtill avvisade de bestämt tanken på att de bär något som helst samhällsansvar. Skolan, fick vi veta, saknar betydelse som social miljö eller motor i lokal utveckling. De senaste dialogerna, som handlat om kvalitet har visat att det finns en avgrund mellan nämnden och kommunens föräldrar, både när det gäller åsikter och kunskap. Medan politikerna tigit, av dunkel hänsyn till processen, har föräldrar och medborgare mobiliserat och kommit samman över rektorsområdena, formulerat imponerande skrivelser och bildat interaktiva nätverk. Vi hävdar, med dårars envishet, att skolan också är en fysisk plats med betydelse för barnens trygghet och lokalsamhällets utveckling.

Bo Wikström och Tomas Hartikainen bör ta konsekvenserna av detta misslyckande. De har gjort av med 280 000 kronor på en totalt oanvändbar rapport. De har skapat oro och ångest hos barnen och ilska hos föräldrarna. De har skadat landsbygdskommunen Söderhamns varumärke. De har spätt på misstroendet mot politiken. De bör tänka över sina roller i den framtida skolorganisationen.

Nu är ärendet bordlagt, tills vidare. Det är glädjande, och allt annat hade varit orimligt. Men det innebär samtidigt att frågan snart kommer upp igen, i värsta fall när det blivit skarpt läge. Prognosen ser inte bra ut och nämnden kommer ganska snart att tvingas spara pengar, mycket pengar.

Men när det väl ska ske hoppas vi att man lärt sig av detta fiasko. Denna process började i fel ände. Skolan är en av de viktigaste frågorna i kommunpolitiken och måste behandlas i samhällskontext, med omsorg, kunskap och ett brett underlag. Börja med att fråga er hur kommunen ska se ut, vilket liv som ska levas här, och var? Leta er fram, involvera expertis och föräldrar, låt det ta tid. Vi står givetvis till förfogande med vår kunskap.

Trönöbygden Ekonomisk Förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel