Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan landstinget erbjuda mer psykisk hjälp

Landstinget har på egen hand ökat sina möjligheter att ge patienterna psykoterapeutisk hjälp som anses ge god effekt.
24 medarbetare har utbildats, men de får inte bedriva självständig terapi.

Annons

Under torsdagen avslutade landstinget sin första Steg 1-utbildning för kognitiv psykoterapi (KPT) med inslag spridda över tre terminer. Till hösten får ytterligare 24 medarbetare påbörja samma utbildning.

Deltagarna har kommit både från vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin och primärvården. Det är sjuksköterskor, skötare, kurator och en allmänläkare.

– Vi har breddat vårt utbud av behandlingar som vi kan ge. Det här handlar ofta om tidsbegränsade behandlingar som vi inte haft tillräcklig möjlighet att erbjuda, säger Sten Berglund, vårdenhetschef för vuxenpsykiatrins mottagning i Hudiksvall.

KPT och Kognitiv beteendeterapi (KBT) har blivit allt vanligare redskap i vården. Metoderna har visat sig ha god effekt mot ångest och depression. Behandlingen blir rätt billig. Det är de enda behandlingarna som ger statlig ersättning för psykiska besvär i den nya rehabiliteringsgarantin.

Internationellt skiljer man inte på KBT och KPT. Båda koncentrerar sig mer på nuet och framtiden än den klassiska bakåtblickande psykoanalysen.

Förenklat kan man säga att en KBT-behandling inriktar sig mer på att komma tillrätta med ett beteende som man själv vill bli av med och KPT handlar mer om att arbeta med tankemönster som påverkar den psykiska hälsan negativt.

– Det har framförts kritik mot att regeringen så ensidigt uttalat att det är KBT man bör satsa på, säger Sten Berglund.

Trots att de nyutbildade måste arbeta under handledning, är han övertygad att deras kunskaper kommer att bli värdefulla för patienterna.

– De tappar kunskapen om de inte använder den nu. Steg 2 är en betydligt längre utbildning, men för att kunna gå den måste man gå den här först.