Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan gympasalen i Bergsjö bli nya klassrum

Trångboddheten i skolan splittrar politikerna. Nästa läsår ska ännu fler barn gå i Bergsjö skola, där situationen redan är ansträngd. Nu ska en lösning med ombyggd gymnastiksal utredas.

Läs mer om trångboddheten i skolan.

I samband med maj-sammanträdet besökte kommunstyrelsens, KS, politiker Lönnbergsskolan, även skolmodulen som byggdes 2014. Detta är en del i handlingsplanen som tillkom efter Skolinspektionens föreläggande att kvalitetssäkra skolan. De flesta eleverna var utomhus vid besöket, av en speciell orsak:

– Alla klassrum behövdes för de nationella proven, berättar Tor Tolander, (M), oppositionsföreträdare, som förvånas över att KS-kollegorna inte tog intryck av detta faktum.

För då KS-ledamöterna avhandlade ärende 23, "Hyra av moduler Bergsjö skola" sa majoriteten nej till moduler. I stället snabbutreds om Bergsjö skolas tämligen eländiga gymnastiksal kan bli nya klassrum. En förutsättning är att eleverna, åtminstone i höst, bussas till andra gymnastikanläggningar.

– Vi ska ha tagit fram ett förslag senast 3 juni. Gympasalen hinner inte byggas om till skolstart, men kan vara klar till årsskiftet, hoppas KS-ordförande Monica Olsson, (S), som ingår i den grupp av politiker och tjänstemän som ska utreda frågan. Framöver ska även en idrottshall/aktivitetshus, eventuellt i samverkan med näringslivet, diskuteras.

Tor Tolander är skeptisk. Han yrkade i enlighet med ledningsutskottets. LU, ursprungliga förslag, på att omedelbart börja ta fram en långsiktig skollokallösning i hela kommunen, och snarast bygga moduler i Bergsjö. Men förslaget förlorade vid votering med 8–5.

Även Per-Ola Wadin, (L), vill se en modullösning, och lade förslag om det vid förra sammanträdet i utbildningsutskottet .

Men var ska eleverna vara då skolan börjar?

– Vi hinner inte bygga om gympasal innan skolan börjar, men till årsskiftet kan det vara klart. Det blir som det är nu, man utnyttjar alla utrymmen som finns, säger Monica Olsson.

Hälsinglands utbildningsförbund lär ha tittat på Fröstuna – kan det frigöra lokaler på nuvarande Komvux?

– Det är många bud i det här. Utbildningsförbundet är intresserade av Fröstuna, men kommer inte att lämna hela Komvux i så fall, så vi vet inte vilka lokaler det kan bli, säger Monica Olsson.

Trångboddheten bekymrar även Stig Eng, (C), vice KS-ordförande:

– Vi måste lösa detta snarast. Skolan här även tittat på andra byggnader i Bergsjö, men det är svårt med lokaler som fungerar för skolans behov.

– Jag är djupt oroad över vad som nu kan hända med trenden med förbättrade skolresultat. Jag har svårt att se hur detta kan genomföras utan att fördyra verksamheten, hur den utdragna beslutsprocessen inte kommer att få effekter på ekonomin, säger en besviken Tolander, som – liksom kollegorna i KS – besökte de moduler som sattes upp 2014 , och är övertygad om att ytterligare moduler vore bästa lösningen i nuläget.

– För var dag det inte finns en bra lösning blir barn, lärare och reslutat lidande.