Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du slå till – köp ett mystiskt ufo-hus i skogen

Sveriges främsta flygmuseum tar hand om det ena ufo-huset.
Det andra ska auktioneras ut senare i år. Men vill du lägga ett bud får du räkna med global konkurrens.

Futuro-husen i skogen vid Tönnebro har stort kulturhistoriskt värde och förtjänar ett bättre öde än de senaste decenniernas förfall. Det visar en kulturhistorisk dokumentation som husens ägare Fortifikationsverket (som äger Sveriges militära byggnader) beställt.

Därför ska husen bevaras. Och det fort.

Det norra Futuro tas om hand av statliga Flygvapenmuseum i Linköping. Museet letar nu efter en firma som klarar jobbet. Så fort vintern släpper sitt grepp kommer huset att lyftas ned med kranbil och transporteras till Linköping med lastbil, enligt museichef Mikael Parr.

Där ska huset rustas upp och bli till en portabel möteslokal. Museet har en del konferensverksamhet, och förhoppningsvis kan den udda byggnaden bli ett dragplåster.

– Det är en väldigt tidstypisk byggnad. Det blir ett väldigt roligt projekt som kan locka andra än bara flyg- och militärintresserade till oss, säger Mikael Parr.

Läs också: En futuristisk designdröm bland trädtopparna

Futuro är en finsk konstruktion i plast som gjordes i ett hundratal exemplar kring 1970. I designkretsar har huset kultstatus, och det betingar höga värden på den globala samlarmarknaden. Futuro kan flyttas med helikopter och var tänkta som fritidshus i otillgängliga områden. Här monterades de på höga betongpelare och användes för att spana ut över Norans skjutfält och se hur bra piloterna från F 15 träffade med bomber och kanoneld.

Det södra "ufot" ska monteras ner samtidigt som det norra, och sedan läggas ut till försäljning. Fortifikationsverket kommer att auktionera ut det via sin internetsida, tidigast i början på sommaren.

Läs också: Första steget mot försäljning

Johan Rådberg är projektledare för försäljningen. Han tänker att huset ska ligga ute till försäljning ett bra tag, så att samlare på hela planeten hinner upptäcka rariteten.

– Det är nog bra om ett sånt här objekt får ligga och mogna ett tag på marknaden. Det kan behövas lite tid när det finns ett internationellt intresse. Det har hänt att sådana här hus har köpts från andra sidan jorden, säger Johan Rådberg.

Han har noterat priser från 50 000 kronor till cirka en halv miljon.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik