Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu inleds jakten i Blybergsreviret – sex vargar ska bort

På måndag inleds licensjakt på varg i Blybergsreviret, där det förekommit flera attacker på bland annat jakthundar.
– Det har också legat med som grund i beslutet att det blev just det här reviret, säger Sara Sundin på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Läs också: Vinterns vargjakt fick ja i domstol – sex vargar ska skjutas i Blyberget

För bara två veckor sedan dödades en jakthund av varg i Blybergsreviret, söder om Bollnäs. Och efter flera turer kom i förra veckan ett godkännande från Kammarrätten i Sundsvall på Länsstyrelsens beslut.

Läs också: Jakthund dödad av varg i Blybergsreviret

Redan på måndag inleds licensjakten av sex stycken vargar i området. Jakten får bedrivas från och med 2 januari till och med 15 februari 2017 eller till dess att Länsstyrelsen dessförinnan avlyser jakten. Sex stycken vargar ska alltså skjutas i ett och samma revir.

– Ja, sex stycken är det man räknar i en flock, men det är viktigt att man också skjuter rätt vargar, säger säger Sara Sundin på Länsstyrelsen i Gävleborg, och utvecklar:

– Den svenska stammen lider av inavel och härstammar bara från några få individer. Därför är det viktigt att man koncentrerar jakten istället för att sprida ut den på flera revir.

Läs också: Ännu en hund dödad av varg – troligen från Blybergsreviret

Vid flera tillfällen, inte minst under höstens jakt har tamdjur vid ett flertal tillfällen attackerats av varg i Blybergsreviret. Något som också var en av anledningen till att jakten beslutades att koncentreras till reviret utanför Bollnäs.

– Det har varit incidenter där både före och efter vi tog det här beslutet, så det har också legat med som grund i beslutet att det blev just det här reviret, säger Sara Sundin på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Läs också: Opinion: Krystade argument för vinterns vargjakt

Fakta: Här ska vargarna skjutas

Värmland – 6 vargar (länseget revir)

Örebro/Värmland – 6 vargar (gemensamt revir)

Dalarna – 6 vargar

Gävleborg – 6 vargar