Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har rivningen av Söderhamns sjukhus börjat – hälften av husen ska jämnas med marken

Grävmaskinen tuggar sig igenom fasaden på det första av sjukhusbyggnaderna som ska rivas. Nära hälften av husen på området ska jämnas med marken och parallellt pågår asbestsanering och tömning av lokalerna inomhus.

135 år har gått sedan lasarettet stod färdigt 1880, men nu har rivningen av de gamla delarna på Söderhamns sjukhus börjat. Flera av husen är idag slitna, uttjänta och har gapat tomma en längre tid. Det är totalt 15 000 kvadratmeter som kommer att försvinna.

– Sen vi kom i gång har allt gått jättebra. Vi sorterar allt material, en del ska till specialdeponi, annat till återvinning eller användas som fyllnadsmaterial, säger byggfirman HB bygg's platschef Magnus Lagerhorn.

Läs mer: Snart klart för rivning av sjukhuset

Ursprungsplanen var att rivningen skulle komma i gång i oktober. Men mer rivning av utrustning och inredning inomhus och större mängder asbest i byggnaderna än förväntat har försenat arbetet.

– Vi hittade fler mattor med asbest. Det kan vara svårt att uppskatta mängderna innan rivningen, det är först när man börjar ta bort delar som det visar sig, säger Conny Leino, projektledare på Region Gävleborg för rivningen.

Läs mer: 21 miljoner kronor satsas på Söderhamns sjukhus

Parallellt med själva maskinrivningen pågår asbestsanering och interiör, elledningar, rör och liknande inne i byggnaderna avlägsnas. Det mesta av möbler och inredning är bortplockat, men i ett hörn står en gammal sjukhussäng kvar. Och längst ner i källaren i en hög tillsammans med gamla skrivare och telefoner och annat elektronikskrot, står en gammal kuvös med närapå antika drag.

Själva rivningen ska inte påverka verksamheterna på sjukhuset, men patienter kan behöva leta sig fram till andra ingångar.

Läs mer: Plan: Söderhamns sjukhus byggs om

Det som blir kvar av det gamla sjukhuset är det hus där familjecentralen i dag finns på bottenplan. Öppna förskolan håller också till i de lokalerna som är hopbygga med rivningshusen. Enligt vad förskollärare Anita Zättlin Erixon har blivit informerad om så ska inte rivningarna påverka deras verksamhet, förutom att de har fått en ny ingång.

– Just nu är det kanske lite rörigt här, men de där husen hade blivit så gamla och mest stått och luktat illa. Jag tror inte att någon direkt kommer att sakna dem, säger hon.

Läs mer: Söderhamns sjukhus rustas för mångmiljonbelopp

Mer påtaglig skillnad blir det nu för personal och patienter på Beroendecentrum som nyligen lämnat sina tidigare lokaler i rivningshusen. På översta våningen, i samma huskropp som familjecentralen, håller personalen just på att installera sig bland flyttkartongerna. För dem innebär det en större och ljusare arbetsplats.

– Det här känns verkligen jättebra. Arbetsmiljön kommer att bli bättre. Vi har varit intresserade av de här lokalerna i flera år. I det gamla huset var det trångt, mörkt och putsen började släppa från taken. Nu blir det toppen! säger Ingrid Näslund, sjuksköterska.

– Just nu är det lite rörigt, vi är mitt uppe i själva flytten. Men det blir bra både för oss och våra patienter, säger Magnus Djurestål, beroendeterapeut.

Rivningen väntas bli klar i slutet på första kvartalet 2016. Efter det ska en ny godsmottagning byggas vid familjecentralens hus och planen är sedan att rusta bland annat det huset samt bygganden vid huvudentrén. Rivningen av Västerbacken finns fortfarande med i planerna längre fram i tiden.

Artikel från 2010: Se bilder från de övergivna operationssalarna