Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ger alliansens insatser effekt för unga

Situation på den svenska arbetsmarknaden är mycket allvarlig. Vi står för en situation liknande 1930-talets djupa depression. Regeringen vidtog en rad åtgärder innan den allvarliga krisen slog till och att dessa har gett god effekt.

Utan alliansregeringens aktiva motåtgärder, hade finanskrisen varit värre och arbetsmarknaden svagare. Situation på den svenska arbetsmarknaden är mycket allvarlig. Vi står för en situation liknande 1930-talets djupa depression.

I detta sammanhang är det viktigt att komma ihåg att regeringen vidtog en rad åtgärder innan den allvarliga krisen slog till och att dessa har gett god effekt.

Som exempel kan nämnas sänkta arbetsgivaravgifter för unga mellan 18–25 år, fler utbildningsplatser inom yrkeshögskolan och kommunal gymnasial vuxenutbildning (yrkesvux). Dessutom jobbgaranti för ungdomar med praktik, korta utbildningar och olika jobbsökande aktiviteter.

Dessa satsningar, tillsammans med en bättre matchning av arbetsförmedlingen för de unga till jobben och jobbskatteavdraget, som gör det mer lönsamt att arbeta, har varit framgångsrika.

Förra året fick 40 000 unga ett arbete. Därefter kom finanskrisen.

Men alla införda åtgärder finns kvar i dag och dessutom har regeringen ytterligare minskat kostnaderna för att anställa ungdomar.

Det innebär att arbetsgivaravgiften för alla som vid årets ingång inte har fyllt 26 år har halverats. Regeringen har också satsat mycket på jobbcoacher ute på arbetsförmedlingarna. Detta är ofta personer som har egen erfarenhet av att vara arbetslösa, vilket gör dem särskilt lämpade att coacha och stödja andra.

Folkpartiet och alliansen i arbetsmarknadsutskottet har också tagit initiativ till en offentlig hearing i riksdagen om ungdomsarbetslösheten. Tillsammans med berörda ungdomar och forskare, sakkunniga och experter ska det diskuteras hur vi på bästa sätt kan komma till rätta den höga ungdomsarbetslösheten.

Dessutom ska vi ha i minnet att när alliansregeringe tog över hösten 2006 hade socialdemokraterna lämnat efter sig närmare 100 000 unga som antingen var öppet arbetslösa eller i olika åtgärder.

Sverige ingick därmed i en trojka av tre länder med den högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Detta var dessutom mitt i en högkonjunktur och långt innan dagens ekonomiska kris var ett faktum.

Socialdemokraterna har tidigare deklarerat att man både vill höja skatterna och göra det svårare för ungdomar att få jobb genom att höja arbetsgivaravgifterna med närmare tio miljarder kronor för de unga. Hur har Socialdemokraterna tänkt att denna straffskatt på anställningar ska förbättra situationen för dagens alla arbetslösa ungdomar?

Det allvarliga läget på den svenska arbetsmarknaden beror på att vi liksom övriga världen befinner oss i ett mycket allvarligt läge. Dock ska man veta, att utan regeringens aktiva motåtgärder, hade finanskrisen varit värre och arbetsmarknaden svagare.

Hans Backman (FP)

riksdagsledamot från Gävleborg,

ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel