Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu går Rolands dröm i uppfyllelse

Han blev folkkär i "Torsk på Tallinn". I sommar tar Robert Gustafsson med sin tragikomiske karaktär Roland Järverup ut på turné, som sångare i Rolandz.
- Jag vill ge honom ett lyckligt slut, berättar han.

Roland Järverup är en av Killingängets mest populära figurer. Men det var först när Robert Gustafsson fick ett erbjudande om att gästa den nybildade hyllningsgruppen Rolandz på en spelning i Östersund förra året som han bestämde sig för att väcka liv i den värmländske dansbandsentusiasten från tv-filmen "Torsk på Tallinn".
- Han är en svår karaktär att placera utanför sitt originalsammanhang. Andra figurer som Weiron i ottan eller Greger kan man sätta lite var som helst.
- Det här känns som enda stället. Det är kul att kunna ge Roland det lyckliga slut som han aldrig fick i filmen, att låta honom starta bandet som han har drömt om, säger Robert Gustafsson.

Efter debutspelningen i Jämtland och ett uppmärksammat framträdande i SVT-tävlingen "Dansbandskampen" i december har han nu fått en fast plats i orkestern, som i övrigt består av fem proffsmusiker.
I juni släpper Rolandz en skiva med både dansbandscovers och egna låtar, och i sommar väntar en två veckor lång turné med bland andra Thorleifs, Lasse Stefanz och Scotts.
- Det blir något helt nytt för mig, inte så mycket lyx som i teatervärlden. Vi flyger inte, utan har så klart skaffat oss en rejäl buss, en riktig Finlandsbåt, skrattar komikern.

Robert Gustafsson ser fram emot den sammanhållning han tror att livet på vägarna ger. Han har alltid varit lite avundsjuk på sångartisternas tillvaro, erkänner han.
- Bara det att man får sjunga samma låtar varje kväll. Skämt måste man ju skriva nya hela tiden, det är mer jobb. 

På hur stort allvar tar du Rolandz?
- Det här är på riktigt, vi ska vara bra att dansa till. Men det är samtidigt bara en deltidssyssla, ett komplement till det andra jag gör.
- Jag hyser en hatkärlek till dansbandsmusiken, så det är klart att det blir med lite humor. Men det finns fler än vi med självironi i den här branschen. 

Ninna Prage/TT Spektra