Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu fylls Alirskolan med elever: "Skönt med nya lokaler"

Nytt och fräscht. Men ovant. Och mycket trappor. På läsårets första dag i nya skolan var det blandade känslor hos eleverna. Särskilt åttorna och niorna jämförde med sin gamla skola på Granberg.

Annons

När Alirskolans stora port öppnats lockas blicken förbi de runda sofforna och vidare till kafeterians disk. Där hägrar glasburkar med pastellfärgade maränger och godisstänger i rött och blått. Som i en gammeldags godisaffär.

– Det får vara lite festligt så här första dagen, säger rektor Sibba Hanell som står bakom disken tillsammans med biträdande rektor Micael Lingh.

Läs också: Bara några dagar kvar – lärarna på nya Alirskolan laddar inför skolstarten

Det var på våren 2010 som den gamla Gärdesskolan tömdes på elever. Sedan dröjde det till hösten 2015 innan bygget av den nya skolan drog igång på riktigt.

Det är i dag 52 år sedan Centralskolan, som den hette på den tiden, byggdes. Den slog upp dörrarna i och med det årets skolstart, den 26 augusti, och 342 elever fick kliva in.

Läs också: Nostalgisk vandring i den öde Gärdesskolan

Nu går här omkring 290 elever. På måndagen var det många i rörelse i huset och fullt liv på entréplanet. Flera grupper förflyttar sig genom korridorerna då de har rundvandring med sina respektive lärare. Andra har rast och sitter och pratar i soffgrupperna – eller bearbetar hjärncellerna med lite shack.

– Det är mycket roligare med schack så att man får tänka lite mer, istället för biljard och så, säger Hugo Renöfält som tar ett parti tillsammans med kompisar från klass 9:3.

De gick tidigare på Granbergsskolan och tycker det är lite ovant med den nyrenoverade skolan på Gärdet. Dessutom är det några nya klasskompisar att lära känna och en del nya lärare.

Idrott kommer de att ha på Sporthallen som ligger strax intill och lunch äter de på Torsbergsgymnasiet som ligger ett stenkast nedanför.

– Det var större bottenvåning på Granberg, här är det mer trappor. Och den känns som en privatskola, säger Carlina Olsson.

– Och vi hade en jättestor plan utanför skolan också så det är lite annorlunda. Det är ju jättefräscht och så, men Granberg kändes mer som en riktig skola, säger Zahra Abdiwoli Abdisalam.

– Det är bra, för man slipper komma till sunkiga lokaler där man varit förut, säger Karl Backan.

Läs också: Alirskolans namnförslag prisades: "Det var klurigt att komma fram till namnet"

Det märks på stämningen i lokalerna att det är första skoldagen – nästan som att en pirrande kolsyra rör sig förbi de färggranna sofforna, gröna växter och röda dörrar. Ballonger, också de i pastellfärger, hänger på pelare och trappräcken och vajar mjukt i vinddraget från förbipasserande.

– Fräsch! säger niondeklassaren Sara Lindberg om skolan, då hon gör ett stopp vid kafeterian och efterlyser nyttigare mackor hos Micael Lingh.

Kompisen Maksat Asylbashev däremot tycks fundera på den egna konditionen.

– Skolan är jättefin, men det är jobbigt med alla trappor.

De flesta verkar uppskatta den nya känslan i huset, men samtidigt tycks det vara ovant för många. Nästan lite overkligt.

– Det känns konstigt. Ingången är pampig men ändå tom, så det kändes som att gå in i ett dockhus på något sätt. Det är inte lika hemtrevligt, säger Emma Jakobsson, som börjar i klass 8:2.

– Ja, det känns jätteskönt men också lite oroligt, säger klasskompisen Yaman Khdeir.