Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu förverkligar hon sina drömmar

Maria Hjelm brukade vara en rädd person – men inte nu längre.
Nu förverkligar hon sina drömmar, och det hon drömmer om är att resa.
"Vad väntar du på Mia? Du vet ju att du vill dit."

I november kom Maria Hjelm hem från en resa genom fem delstater i västra USA, rena rama drömresan för en filmälskare som henne.

– Alla sådana barndrömmar man haft gick i uppfyllelse. Hollywood – jag som älskar film.

Maria, som bor i ett litet hus på landsbygden strax utanför Järvsö, beskriver sig själv som en person som älskar stjärnglans och kronprinsessbröllop – men också som någon som älskar att bara gå ut i skogen och lyssna på fågelkvittret. Hon är inte rädd för att visa att hon tycker om saker, och att göra bort sig – hur farligt är det egentligen?

– Jag minns en guide vi hade i USA. "Mia, Mia! Där ligger dr Phils hus, där bakom." Jag blev helt till mig, sådant älskar jag.

De senaste åren har Maria betat av drömresemål efter drömresemål, något hon förr inte vågat göra.

– Jag brukade vara en rädd person, jag vågade inte, men det har hänt saker i mitt liv som har förändrat mig.

Ett destruktivt förhållande och efterföljande skilsmässa fick Maria att omvärdera sitt liv, och sig själv. Men hon ser inte sig själv som ett offer – det var bara så. Nu jobbar hon dagligen med sig själv, att omvända sina tankemönster och göra de saker hon vill göra.

– Jag tyckte inte om mig själv som jag var förr. Det gör jag i dag, men det har inte varit utan jobb.

Hon försöker glädja sig åt de små sakerna i vardagen, låta positiviteten ta plats i livet.

– Så de här resorna jag gör, det är verkligen jättestora för mig.

Vart har hon då rest? Och vart började det?

– När min son fyllde 18 år bestämde jag och min syster att vi skulle ta med honom på en resa, och vi skulle åka någonstans dit han själv kanske inte skulle kunna ta sig så lätt. "Kina, vi åker till Kina!". Att stå med honom på Kinesiska muren var helt fantastiskt.

Där och då började det. Det var ju inte så farligt. Kina är i dag ett andra hem för Maria, ett hem hon återkommit till många gånger.

– Att åka dit är en andlig upplevelse för mig. Allt de gör har en betydelse, och det köpte jag direkt. Människorna är helt fantastiska, jag minns så väl när jag var där den andra gången. En äldre man kom fram till mig, och på knacklig engelska välkomnade han mig till deras lilla köpcenter. Det berörde mig så otroligt.

– Jag gråter varje gång planet lyfter från Kina, men samtidigt vet jag att jag snart kommer återvända hem.

Maria har besökt Beijing ett flertal gånger, men hon har också tagit sig nedåt i Kina, bland annat till Shanghai och Tongli.

I USA har Maria varit på västkusten, men också i New York där hon fick träffa en stor idol – Joseph R. Gannascoli, som spelade Vito Spatafore i serien Sopranos. Hon har besökt Mexiko, varit på en resa genom Thailand, Laos, Vietnam och Kambodja. Hon har upplevt regnskogen och skövlingen av densamma i Malaysiska Borneo.

– Att få se det med egna ögon – det var så deprimerande.

– Men i övrigt var det fantastiskt. Det går nästan inte att beskriva. Djuren, och att vakna i regnskogen och höra grodorna, fåglarna. Det är ett väldigt starkt minne.

"Men Europa då för tusan", säger Maria och kommer på att hon varit i Italien flera gånger, i Paris och ätit bakverk, en snabbtur till Hannover, där fördomarna om Tyskland krossades.

– Det finns många ställen i Europa jag vill resa till också, men det känns som att jag vill ta de här stora resorna nu, medan jag fortfarande jobbar och får lön.

Någon miljonär är inte Maria, hon arbetar som behandlingsassistent på ett behandlingshem för kvinnor i Forsa.

Hur gör du för att kunna resa ändå?

– Jag väljer vad jag lägger mina pengar på helt enkelt.

Nästa resa går i maj, Maria ska då ta sig an den amerikanska södern.

– Jag var bara hemma i två veckor när jag kom hem från USA, sen beställde jag nästa resa.

Men den stora drömmen då?

– Det är Japan. Det är nog det allra största. Det har jag drömt om sedan jag var liten. Jag vill uppleva atmosfären, jag vill vara där, med dem.

Vad har du för tips till dem som vill resa, men som kanske inte vågar?

– Våga ta steget. Du kommer bli förvånad över vad som händer med dig när du gör det. Helt plötsligt finns inga gränser.