Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu finns RFSL i hela Hälsingland

Nu har RFSL fått en egen hälsingeavdelning.

Bakom initiativet står bland andra Majs Keller från Söderhamn.

– Det känns bra att jobba med allas likaberättigande alla dagar på året, säger hon.

RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners och transpersoners rättigheter, finns redan som en länsförening i Gävleborg. Det Majs Keller nu gör är att skapa en hälsingeavdelning som ska jobba för allas lika värde.

– Förra året var jag med och arrangerade Pride här i Söderhamn, nu, när jag inte längre är med, känner jag ändå att jag vill fortsätta jobba med de här frågorna. Och när inte RFSL finns i Hälsingland ser jag det som en utmaning.

Majs Keller vill att föreningen ska synas och vara där folk rör sig – året om.

– Målet är att alla ska veta vad vi står för och vad vi vill. I den bästa av världar kommer vare sig RSFL och Pride som informationsspridare behövas i framtiden. Men dit är vägen är lång.

I dag arbetar föreningen genom en interrimstyrelse där hon, Johanna Källström Börresson och Marita Norman ingår. Den 23 februari bjuder de in till ett årsmöte på Verkstäderna och då kommer en ordinarie styrelse att utses.

– I den här föreningen är alla välkomna, ju fler vi är desto starkare blir vi, säger Majs Keller.

Redan i dag har föreningen ett 30-tal medlemmar bara i Söderhamn, men målet är som sagt att nå ut i hela Hälsingland.

– Vår tanke är att det ska hända saker i de olika kommunerna och att det skapas mötesplatser. För mig har RFSL alltid varit viktigt. När jag bosatte mig i Stockholm var RFSL det första jag sökte upp för att få råd och stöd, säger Majs Keller.

Förutom mötesplatser kommer föreningen att jobba med olika arrangemang. Den 20 februari kommer till exempel Maria Hansson Nielsen att föreläsa i Söderhamn. Hon har gjort sig känd för att gå den långa vägen från rikshomofob till kvinna och transaktivist.

– Från att ha spridit fördomar om hbtq-rörelsen kommer hon nu att prata om hur det är att vara homosexuell i mindre städer, eller som det har varit för henne, att ha blivit född i fel kropp, säger Majs Keller.

Själv tycker hon att hon lärt sig massor under det senaste året och har vuxit som människa efter att aktivt ha jobbat med hbtq-frågorna.

– Jag har fått många positiva samtal och mejl. Ett kom från en kvinna som berättade att hennes dotter hade vågat komma ut efter att ha läst en artikel om mig i lokalpressen. Det är då man känner att man lyckats, att man vill fortsätta att kämpa för allas lika värde.