Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får Morängsviken en plan

Förra veckan höll Ola Tollin, fysisk planerare på plan- och byggkontoret i Nordanstig, ett informationsmöte om kommunens nästa LIS-område, Morängsviken.

Stocka Folkets hus var tämligen välbesökt förra veckan, då kommunrepresentanter informerade om den kommande detaljplanen för Morängsviken.

– Ett 40-tal personer deltog. Det var högt i tak och bra dialog, säger Ola Tollin, fysisk planerare, som blir den som ska ta fram den sedan länge aviserade planen.

Någon mötesbesökare ifrågasatte exploateringen, men det blev ingen het fråga, däremot fanns frågor om vatten- och avlopp och seniorbostäder.

– Det ska göras en va-plan, och blir det efterfrågan på seniorbostäder kan någon del av området reserveras för sådana, säger Ola Tollin, som dock påpekar att exakt hur bebyggelsen kommer att ser ut avgörs senare.

– Då planen är färdig kan kommunen välja att ta ett inriktningsbeslut. Jag har haft kontakt med exploatörer, bland annat BoKlokt som finns i Bollnäs, Sundsvall med flera platser. Och det finns andra alternativ – kommunen kan ju bygga i egen regi.

Blir det något särskilt miljötänk?

– Inget specifikt, det finns ingen möjlighet att påverka det i detaljplanen i dagsläget. Men vi utesluter inget och plan- och bygglagen ska ändras, så vi får se hur det utvecklar sig.

Och kollektivtrafik?

– Det är inte realistiskt, i alla fall inte inledningsvis. Det blir ju bara något tiotal personer som flyttar in i första etappen.

Morängsviken blir LIS-område (landsbygdsutveckling i strandnära läge) hur utformas det?

– Någon slags centrumfunktion i mitten och så ska bryggor och sjöbodar planeras in. Det ska även gå att tillåta handel och sådana saker.

Någon speciell fråga från mötet att gå vidare med?

– Vägfrågan, där det finns olika lösningar och önskemål om sträckningar, och kanske sammanslagning med Kustvägen.

Vad händer närmast?

– Jag börjar rita på detaljplanen. Samrådshandlingen ska upp i ledningsutskottet den 24 april, och åsikter från samråd med samtliga kringboende ska samlas in, inte bara direkta grannar, liksom från myndigheter vars ansvarsområden påverkas. Förhoppningen är att planen blir klar i år.