Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu drömmer Åsa om V75

Åsa Engblom, Enånger, pendlar 80 mil till jobbet varje vecka och tränar sina hästar på kvällar och helger.

Vid Hagmyrens årspremiär var 36-åringen dagens gladaste vinnare.

– Nu drömmer vi om att starta på V75, sa Åsa.

Åsas arbete som städerska på Plyfa i Hassela innebär 16 mils pendling varje dag och i princip all ledig tid lägger hon och sambon Bengt-Ove Fast på travsporten.

I stallet finns idag fyra starthästar.

– Det är egentligen inget intresse. Det är en livsstil.

När vi träffar Åsa har hon precis kommit in i ett av gäststallen på Hagmyren efter att ha vunnit det fjärde loppet vid banans årspremiär tillsammans med M.T.He´s Mine.

– Jag trodde aldrig att det skulle gå vägen i den sista svängen, säger Åsa.

Hennes häst fick den otacksamma uppgiften att trava utvändigt om ledaren hela loppet, men det var också den givna taktiken på förhand.

– Vi ville inte ha någon framför oss. Hästen har så lätt för att galoppera då och hade vi blivit diskade hade vi tvingats kvala igen, berättade Bengt-Ove.

I den sista svängen såg ledande Coriana Ås ut att fixa segern, men när dennes kusk Micael Melander skrek och påminde om stundens allvar…

– Då började min häst att ta i igen och det var alldeles som att han fann nya krafter, sa Åsa.

M.T.He´s Mine kopplade segergreppet och hade också mod att stå emot de övriga konkurrenterna.

– Jag är egentligen inte speciellt överraskad för jag vet att min häst är bra.

Segern var Åsas femte i karriären som kusk, men den allra första på hemmabanan Hagmyren.

– Det var en speciell känsla och kändes extra roligt.

Vad händer med hästen i framtiden?

– Nu drömmer jag om att starta på V75. Vi fick ju viktiga poäng för att komma med i ett sånt lopp nu.

Jan Ove Olsen var annars den som satte tonen vid Hagmyrens årspremiär då han ledde det första loppet med Eng Tassen från start till mål.

Olsens arbetsgivare Jan-Olov Persson hade, som vanligt, en bra dag på jobbet då Ulf Ohlsson först vann med hans Smedsbo Faksen innan Wiktor Kylin-Blom satte dit Hagmyrentränarens på förhand bästa chans Cali Moa.

Hälsingetränarna fick ytterligare en segercheck att stanna inom distriktet då Stefan Arvidssons Peking Duck tog tredje raka segern med Ulf Ohlsson i vagnen.

Hagmyren hedrade under årspremiären också minnet av nyligen bortgångne Leif "Kojen" Johansson på ett fint sätt. Flaggorna var på halv stång, kuskarna defilerade under tystnad till det första loppet och på restaurangen var Kojens bord smyckat med blomster och ett tänt ljus.