Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu drar Vision Jättendal i gång

/
  • Alla tog med något att grilla, och vädret var perfekt!
  • Bland deltagarna fanns initiativtagaren Fredrik Fernlund och David Lindqvist, socialchef i Nordanstig.

I början av sommaren hölls en försiktig planeringskväll och i helgen var det dags för en rejäl uppstart för Vision Jättendal.

Annons

Att skola och förskola försvinner kunde ha fått Jättendalingarna att ge upp, stänga, sälja och flytta. I stället börjar en vision om en framtid för alla så långsamt ta form. Initiativtagare är inflyttarna i byn, Petra Shara Stor och Fredrik Fernlund. I söndags hade de inbjudit Jättendalsbor i alla åldrar, liksom ett antal nyckelpersoner, till Älvstagården för att sätta fart på idéerna och visionerna.

Ett 50-tal personer hade hörsammat inbjudan, och med Tor Tolander som moderator blev det två workshopsomgångar, med gemensam grillning mitt emellan.

– Det blev en rejäl energiladdning! Så oerhört häftigt, vi är extremt glada att så många kom, säger Petra Shara.

– Idéerna bara sprutade från alla bord, alla var så positiva. Alla lyssnade på alla, och applåderade. Det var häftigt att se hur ung som gammal satt vid samma bord och tillsammans gick igenom: vad har vi i Jättendal som vi kan utveckla?

Inför träffen hade man samlat ihop tolv sektioner som skulle diskuteras, däribland miljö och hälsa, turism, företag, föreningar, kultur med mera. En av många idéer som diskuterades ur olika vinklar var hur Jättendalssjön kan utvecklas, med kulturkartor, fiskeställen, utegym, belyst promenadväg, mer leksaker till badet med mera.

Föreningsrådet och kyrkan var med, och Petra Modée – vänsterpartist och Jättendalsbo – berättade om hur visionen kring samåkning växer.

– Mycket handlade om turism, hur man kan paketera och marknadsföra bygden, men även om hur hembygdsgården kan bli en träffpunkt för alla. Vi är här och nu, och pratar om Jättendals framtid, säger Petra Shara Stoor, som nu ska göra en återberättelse att lägga visionsgruppens hemsida. Materialet ska även bli tillgängligt för datorlösa.

– Två ytterligare saker som måste nämnas är slogantävlingen – vi ska skapa en slogan för Jättendal, och de som var där kom med förslag – och tidskapseln:

– Alla fick skriva ner en tanke, ett svar på frågan: vad vill du skicka för hälsning till dig själv i framtiden? Alla tankar ska läggas i en tidskapsel. Om 20 år ska tidskapseln öppnas. Det bildades en egen grupp som ska jobba med detta, och hitta en bra plats för ett monument där kapseln ska ligga och vad det ska vara.

I oktober hålls en återträff, därefter ska grupper jobba med olika frågor.

– Alla Jättendalingar – även de som inte var med nu – är välkomna att komma med i visionsarbetet, hälsar Petra Shara Stoor.

Annons