Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu drar sommarens utomhusutställningar i gång: tunga pjäser gör sig i naturen

Även konsten flyttar ut i sommarspenaten.

På Djurgården i Stockholm möter turister och joggare fem monumentala verk av britten Tony Cragg och på Kivik Art Center i Skåne byggs den första nya skulpturen på tre år.

Det är svårt att undgå Tony Craggs skulpturer. Den 5,5 ton tunga "Caldera" påminner om en elefant.

– Den handlar om en relation, säger han och går fram till det stora hålrummet i mitten.

– Har du upplevt ett sådant?

Nöjt inspekterar han utplaceringarna. Britten Cragg, sedan många år bosatt i tyska Wuppertal, och sommartid på Tjörn, är rikligt representerad i Sverige. Hans skulpturer finns i Helsingborg, i Uppsala, Umeå och Borås, och i sommar även längs Djurgårdskanalen, troligen landets mest befolkade promenadstråk. Idén till utställningen föddes under kulturhuvudstadsåret i Umeå då kronprinsessparet såg Umeå skulpturpark och ville se något liknande på hovets Djurgårdsmark.

"Caldera" har, tack vare sponsorer och Galleri Andersson Sandström, fraktats till Stockholm från Madison Square Park i New York i den största trälåda som fraktbolaget sett. Nu är "elefanten" väl förankrad på gjutna fundament.

– Man vill ju ogärna att någon ska få den över sig, säger Tony Cragg.

Det organiska och det industriella i hans formspråk står i fin dialog med naturen på Djurgården, tycker han. Men formerna kan också ses som gestaltningar av det mänskliga tänkandet, av det emotionella kontra det rationella.

Även om placeringarna i det gröna tycks självklara för den som ser hans konst på Djurgården står 90 procent av Tony Craggs skulpturer under tak. Den 6 meter höga stålkolonnen "Points of view" ska så småningom resas i ett nybygge i schweiziska Lugano.

– Lyckligtvis är inte byggnaden färdig än.

Upplevelsen av "Caldera" blir en helt annan på Djurgården jämfört med i New York tycker galleristen Sara Sandström som tror att Craggs skulpturer, med tanke på de många Djurgårdsflanörerna, nu blir landets mest besökta konstutställning.

Även i Borås har det offentliga rummet möblerats om med hjälp av konsten. Årets skulpturbiennal är koncentrerad dels till Stora Torget, stadens kommersiella centrum, dels till miljonprogramsområdet Norrby där en stor del av verken placerats bland flerfamiljshusen.

På Kivik Art Center på Österlen, startar snart bygget av den amerikanske konstnären Sol LeWitts minimalistiska skulptur "9 towers". De amerikanska betongblocken, inköpta med hjälp av lokal gräsrotsfinansiering, är äntligen på plats.

– Vi börjar gjuta fundamenten efter midsommar och hoppas på invigning i slutet av juli, säger Sune Nordgren.