Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar vi skolan!

Imorgon börjar skolorna. Äntligen blir allt som vanligt! Fast för några blir livet lite annorlunda i alla fall. Stella Thomas, 6 år, tar klivet in i skolvärlden och börjar förskolan, Louise Jonsson, 13, börjar sjuan. Men båda ska gå på Granbergsskolan!

Louise Jonsson har gått på Granbergsskolan i hela sitt liv. Precis som Stella började hon i förskolan där när hon var sex år.
Så egentligen blir inte steget upp i högstadiet så väldigt stort. Louise gruvar sig inte ett smack.
- Jag vet vilka som ska gå i min klass. Några kommer från Rengsjö och de känner jag redan, de gick på skolan i våras när deras skola byggdes om.
Det ska bli kul att börja skolan igen. Louise tycker att bild är roligaste ämnet och matte det allra värsta. Men hon tänker ge järnet och satsa på ett slutbetyg i matte i nian som ger väl godkänt eller mycket väl godkänt. 
- För då kanske jag får pengar av mamma och pappa när jag går ut. De ska jag spara och använda till hästar, så jag kan vara med i tävlingar och så.
Louise gillar hästar, hon rider hos Bollnäs Ridsällskap och har varit på läger i sommar.
Stella gillar också hästar. Hon har ridit massor av gånger, i Furuvik och i Kilafors. Hon har en katt hos pappa, men skulle inte ha något emot en liten hamster. Men vad är en hamster mot att få börja förskolan imorgon!
Stellas pappa kommer från England och hon har fått en jättefin skoluniformsklänning med ett glittrigt spänne när hon hälsade på sin farmor och farfar härom veckan. Den här dagen, när vi träffar Stella och får paj med vaniljsås i hennes kök, har hon hälsat på på fritids. Det ligger i samma korridor som förskolan. 
- Där får man leka och rita och titta på teve, säger Stella.
Att vara sex år och börja förskolan är nästan som att börja första klass numera. Skillnaden är inte stor. Stella har hälsat på under våren och träffat sina fröknar Ullis och Ann-Helene. 
- Då hade vi samling och sjöng.
En sång handlade om vad alla barnen hette. Det var bra, för då kunde fröknarna lära sig namnen. En annan kul sång hette Tjing, tjong, långkalsong!
De fick gå till matsalen och träna också. Balansera en bricka med tallrik och glas kan vara trixigt! 
- Det var lätt, säger Stella.
Stella har en kompis som heter Agnes som bor i ett hus nära henne. Hon ska också börja på förskolan, vilken tur! Stella och Agnes leker ofta med varandra. 
- Vi brukar hoppa på studsmattan och cykla och vara på skolgården och leka. När vi är inne leker vi mamma, pappa, barn.
Stella kan läsa lite grann och räkna till hundra och längre med för den delen. Hon hoppas att hon får cykla själv till skolan som ligger några stenkast bort, men mamma säger att hon nog vill följa med ibland i alla fall.
För Louise är egentligen den största nyheten det sjunde läsåret att hon får ett skåp med lås där hon ska ha sina grejer.
Louise gillar jättemycket att läsa. En av hennes favoritböcker är I taket lyser stjärnorna, den boken har hon läst minst tjugo gånger. Hon bryr sig inte så mycket om att ha de finaste kläderna, hon trivs bäst i joggingbyxor och stor tröja.
Imorgon kan Louise och Stella vinka till varandra på skolgården. Äntligen är skolvardagen här igen!