Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blommar det på Rosentorpet

Rosentorpet på Älvstigen. Visst låter det vackert? Här har Ingrid och Bo Andersson skapat rena idyllen, en trädgård som det är svårt att slita sig ifrån.

Annons

Den som har en egen trädgård har försäkrat sig om lycka – och hårt arbete – som varar livet ut.

Med hårt och kärleksfullt arbete kan man åstadkomma ett paradis i miniatyr, som det hemma hos Ingrid och Bo Andersson i Rosentorpet, Bergvik.

Det första som slår emot oss när vi kommer på grusgången, in på gården, är doften av rosor. Det är gula Friesia som slösar med både blommor och doft från en rabatt där lila violer och gula och rosa, ädla rosor bildar en vacker tavla med resliga, blå riddarsporrar som vaktposter i båda ändarna.

- Mycket har hunnit blomma över, säger Ingrid lite beklagande.

Kanske det, men det mesta är ändå kvar. Färgsprakande krasse väller ner från en gammal vedkälke mitt på gräsmattan. I två stora, mörkblå krukor vid entrén frodas Fuchsia i röda och lila nyanser. Röda, vita, rosa och mångfärgade pelargonier har hämtat sig från det envisa regnandet och bjuder på en praktfull blomning. De är noggrant skötta av Ingrid som knipsar allt visset och lägger i sin korg.

- Det är svårt att få in henne på kvällarna, säger Bo och nickar åt Ingrids håll där hon går med sin stora korg på armen och putsar på lysande sommarnejlikor.

Rosentorp är Ingrids barndomshem. Makarna har bott här sedan 1995. Under de 14 år som gått har de undan för undan fyllt varje kvadratmeter med växter och prydnadsföremål. Det finns en liten springbrunn både på fram- och baksidan. Det sorlande ljudet från vattnet fyller själen med ro.

Rosentorp ligger på stenig mark. Men det har sina fördelar: trädgården ramas in av en dekorativ, omsorgsfullt byggd stenmur. I gräsmattan sticker stora stenar upp som öar, omgärdade av blommor. Dagliljor, sömntuta, dahlior, tremastarblommor, lobelia. Det är nästan för mycket att ta in på en timme eller två.

Men Ingrid är inte riktigt nöjd ändå. Det är mycket mer hon skulle vilja göra för att få sitt blomsterparadis ännu mera paradisiskt:

- Jag skulle vilja ha en grusgång som slingrar fram där, säger hon och pekar på en ledig yta av välklippt gräsmatta.

Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Det perfekta stället att drömma om hur trädgården ska bli ännu finare är hängmattan på baksidan av huset. Där ligger Ingrid då och då. Det är som Bo säger: det är svårt att få in henne på kvällarna.