Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir Rasmus riksdagsman

En gång i tiden satt han i Söderhamns kommunfullmäktige för Miljöpartiet. Nu har han blivit invald i riksdagen.

– Det känns fortfarande lite konstigt. Men det är väldigt stort att ha fått förtroende att företräda svenska folket, säger Rasmus Ling (MP).

Den i dag 30-årige Rasmus Ling började engagera sig i Miljöpartiet i Söderhamn i samband med Irakkriget 2001. Året därpå blev han invald i kommunfullmäktige. Men efter att hans arbetsplats, äldreboendet Nejlikan, lades ner bestämde sig Rasmus Ling år 2004 för att lämna Söderhamn och söka lyckan någon annanstans.

Han hamnade i Malmö där han sedan 2010 arbetat som politisk sekreterare för Miljöpartiet.

Inför årets riksdagsval stod han som första namn på partiets lista i Malmö. Men att partiets enda Malmömandat skulle tillfalla honom var ändå inte självklart.

Andranamnet på listan lyckades nämligen mobilisera ett större antal personröster. Men för att peta bort förstanamnet från en riksdagslista krävs minst 5 procent av partiets röster i valkretsen och andranamnet Emma Berginger slutade på 4,1 procent.

– Det var väldigt spännande. I början var det ganska jämt men ju mer de räknade ju tydligare blev det att jag skulle få platsen, säger Rasmus Ling.

Nu hoppas han på en plats i Riksdagens skatteutskott eftersom han är intresserad av ekonomiska frågor. Men även klimatfrågor ligger honom varmt om hjärtat.

En annan exsöderhamnare som blivit invald i Riksdagen för första gången är Aron Modig (KD) som stod som andranamn på Kristdemokraternas riksdagslista i Göteborg.