Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir det andra bullar

Nu är det färdigpendlat för Kurirens tidigare redaktionschef Christer Mårtensson.

Nyblivne pensionären växlar in på ett nytt spår.

Jobbet som redaktör i tv-huset byts till Trönö, surdeg och avkoppling.

Annons

Det är onsdag förmiddag. Trönö ligger öde. På bilradion refererar euforiska sportreportrar Tre kronors väg mot semifinalen. Jag svänger upp mot gårdshuset i Berge, men dörren är låst. Nyblivne pensionären Christer Mårtensson är i sommarstugan – 20 meter bort.

– Vi köpte grannhuset för några år sedan, annars hade någon annan gjort det. Nu är det bara den här lilla vägen mellan husen, säger han.

En tydlig och välkomnande doft av deg, jäst och bröd möter i dörren, men det är också doften av en mångårig hobby och den nya sysselsättningen.

Ett halvt liv av pendlande är över. Måndagståget 7.29 får hädanefter klara sig utan Christer, likaså Stockholm och tv-huset.

– Att avsluta ett yrkesliv är speciellt. Det är en väldig omställning, men jag har förberett mig och jag var färdig med det, säger han.

Örnsköldsviksbon Christer Mårtensson slog tidigt in på den journalistiska banan. Direkt efter lumpen som sjukvårdssoldat på F4 i Östersund sökte han till journalisthögskolan.

– Jag tillhör 1968-generationen, de som brann för att förändra samhället. Jag började också min karriär främst som kommunreporter och kunde belysa, skildra och granska.

Men första gången han sökte räckte inte kunskaperna i nutidskunskap, så det fick bli studier i tjeckiska i stället. Men målet var att bli journalist, och året senare kom han in på högskolan.

Praktiken på Norrtelje Tidning ledde till ett vikariat som övergick till fast jobb. Efter några år kunde den unge ambitiöse journalisten titulera sig administrativ chef och klubbordförande.

Det var också därifrån Christer 1983 blev handplockad till Hälsinge-Kuriren av dåvarande A-pressen. Rollen var att ta över som ansvarig utgivare efter Sören Thunell, som blev pressekreterare åt Olof Palme.

– Det var ett spännande jobb på Kuriren, det var en helt annan konkurrens då, med olika ägare till alla tidningar, säger Christer.

Han lutar sig tillbaka i den lilla fåtöljen, mellan den vackra trappan och täljstenskamminen, och berättar att karriären tog en ny riktning när Olof Palme sköts den där februarinatten 1986. Sören Thunell kom tillbaka som ansvarig utgivare.

– Det blev ett annat jobb med mindre ansvar och inte lika stimulerande. Jag ville utveckla Kuriren i Söderhamn, men A-pressen var villig att satsa för en högre upplaga i Hälsingland. Jag förstår de strategiska tankarna men jag delade dem inte, säger Christer.

Med funderingar på nytt jobb var valet inte svårt när Mitt Nytt ringde och erbjöd en tjänst som "intake", redaktör, i Sundsvall.

De senaste 20 åren har Christer utvecklat och lett arbetet med Sveriges Televisions interna nyhetstidningen "Vipåtv" som gått från stencilerade blad till grafisk högkvalitativ nyhetsförmedlare. Men med Christers pensionering är det också slut med papperstidningen, från och med årsskiftet fortsätter den som webbtidning.

– Det är tidens gång, det är inte plattformen som är viktig utan innehållet, säger Christer och reser sig upp.

– Nä, nu måste jag ta itu med degen innan det är för sent.

I den renoverade sommarstugan har Christer inrett sin egen lilla bagarstuga.

Degen slingrar sig mellan händerna. Christer ler brett och det syns att han trivs med sin surdeg.

– Jag bakade ofta till kollegerna på tv, det blev ofta rusning när brödet kom.

Brödet blev som ett signum och det kommer det att vara i fortsättningen med – fast nu på hemmaplan. Och det gillar stora kärleken Kirsten, som i flera decennier under veckorna längtat efter maken Christer. Det slipper hon nu.

Övernattningslägenheten är uppsagd, pendlandet är över och Trönö är hemma.

– Det känns faktiskt ganska skönt. Jag slutade med stor uppslutning, jag gick med värme och ser fram mot det nya. Nu ska jag bygga vidare på huset och de sociala kontakter jag inte kunde som pendlare, får se hur det kan utvecklas, säger Christer och slår på ugnen.