Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu berättar kommunpolitikerna om hatet: "Jag har varit oerhört ledsen, arg och frustrerad"

Kommunpolitiker får hot om huvuden som ska rulla, de utpressas och trakasseras. Charliene Kiffer (V), Örjan Fridner (S) och Helena Brink (M) berättar om kommunalpolitikens hårda klimat.
– Jag har varit nojig, känt mig förföljd och varit livrädd, säger Helena Brink (M).

Läs också: Hotad kommunpolitiker: "Barnen går inte ensamma till och från skolan"

Örjan Fridner har bott i Kosovo och Afghanistan. Han är luttrad och har under flera år dagligen levt i ständig fara för sitt liv.

Sedan 1973 har han varit en aktiv politiker i Ljusdal och har ett 40-årigt perspektiv på hur det politiska klimatet har förändrats och hårdnat.

I september kom telefonsamtalet som vände upp och ner på tryggheten i Tallåsen.

– Det var ett telefonsamtal hem och vederbörande uppgav ett bankkonto och hävdade att jag skulle ha misshandlat någon. Om inte jag betalade in 100 000 kronor omedelbart på bankkontot, så skulle jag och mina barn drabbas, säger han.

Det var någonting med hotet mot familjen som gjorde att det kröp riktigt nära, och i en tid efter sov han och frun i skift.

– I Kosovo och Afghanistan kunde jag sova om nätterna, men här blev det mer oroligt. Det kom mer överraskande och det är obehagligt att det inträffar i Ljusdal, i Sverige, säger han.

Mannen som ringde Örjan Fridner, tände några dagar senare eld på förvaltningshuset i Ljusdal. Han har nu dömts för både hoten mot Örjan Fridner och mordbrandsförsöket.

Charliene Kiffer har till skillnad från Örjan Fridner, precis tagit steget in i kommunpolitiken i Hudiksvall. Hon är en ung och stark kvinna med driv, någonting som provocerar.

Tidigare fick hon hat och trakasserier på sociala medier och i inkorgen, men nu har hoten fått en röst.

– Senast så ringde det under dagtid, eftermiddag. Jag svarade till första samtalet, sen svarade jag inte mer, säger hon.

Rösten i telefonen var aggressiv, kastade ur sig könsord som jävla fitta. Samtal som dessa, har blivit ett allt vanligare inslag i Charliene Kiffers vardag.

Hon har funderat mycket över hoten, är hon rädd eller är det bara obehagligt. Någonting som hon upplever som skrämmande är att dessa personer kan finnas i hennes närhet, människor som hon möter på stan och i matbutiken.

– Men det jag tycker är jobbigast är när jag sitter i debatt, att jag har ett omedvetet inre filter. Tankar på att om jag säger det här nu och om någon snappar upp det, så kanske det kommer något telefonsamtal. Vilket är fel, för det ska inte vara så.

Läs mer: Aggressivt klimat leder till hot: "De skrämmer folk till tystnad"

Charliene Kiffer försöker tänka bort hatet och trakasserierna, för hon tänker inte tillåta sig att tystas politiskt.

Vi pratar dagen efter hennes sista kommunfullmäktige. Helena Brink har varit politiskt aktiv i över 20 år, men nu orkar hon inte längre.

– Det är stentufft att vara politiker och en offentlig person i dag. Du blir attackerad, påhoppad och kränkt, säger hon.

Hon har fått brev där det står att hennes huvud ska rulla. Mejl som berättar att hon är en inkompetent idiot, ful och värdelös.

Trakasserier som har skrämt henne och gjort att hon på olika sätt isolerat sig från omvärlden.

– Jag har varit oerhört ledsen, arg och frustrerad. Gråtit och svurit, ja allt. Det påverkar en mycket mer än vad jag någonsin kunde tro.

Helena Brink beskriver ett nytt kallare klimat inom politiken. Någonting som hon har försökt tala om utan gehör.

– När man är politiker så måste man tåla både det ena och andra, men det håller jag inte med om. Jag tycker att det är vidrigt. Det ingår inte i politikerrollen och jag köper inte det. Så jag kliver av, jag vill ha tillbaka mitt liv.

De är tre politiker i olika åldrar som alla vittnar om en oro för demokratin.

Läs även:

"Uppenbart att brottet inte går att utreda"

Efter antirasistkampanjen –nu väljer hon att tala om hoten

Polisen lade förundersökning samma dag, trots att Wicksell hade hotet inspelat

Sjölunds ledare: Det är hatarna som ska stoppas