Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är nu, Anders W Jonsson

Svar till Anders W Jonsson (29/9).
”Centerpartiet har sedan tidigt 70-tal varit motståndare till kärnkraft och till uranbrytning” skriver Anders W Jonsson. Det var då det. Men nu är nu.

Annons

Alltsedan alliansen bildades råder absolut tystnad överallt inom centerleden angående kärnkraftens och uranbrytningens oerhörda risker, smutsighet och självklara samband med atomvapen. Total tystnad! Så vad ska man tro?

Min insändare hade ett enda syfte – nämligen att påpeka att alliansens energiuppgörelse även innebär att tio nya kärnreaktorer får byggas. Jag är innerligt trött på både skriftliga och muntliga redogörelser från centerhåll om energiöverenskommelsen där man regelmässigt ”glömmer bort” att nämna att man röstat för en enorm utbyggnad av uraneländet. Till och med om man har uranprospektering inpå husknuten.

Endast två centerpartister i landet, mig veterligt, har fört en nära nog omöjlig kamp för att övertyga såväl partikamrater som övriga mer eller mindre rabiata kärnkraftkramare om farligheten och omoralen i plutoniumproduktion – Eva Selin Lindgren och Solveig Ternström (min insändare 28/9). De är värda all respekt – men det tycker tydligen inte centerpartister.

A W J ställer en enkel fråga till mig: ”Vilken strategi har MP för att påverka den svenska energipolitiken?” Kort sagt – målet är 100 procent förnybart i vårt land inom alla sektorer som kräver energi – trafik, byggande, uppvärmning, industri.

För detta skapar vi opinion på alla upptänkliga sätt. Bland annat motionerar MP i riksdagen varje år om en lag som ska förbjuda uranbrytning. Ett förslag som Centern regelmässigt röstar nej till.

Jag tycker det vore mera relevant att A W J ställer den enkla frågan till sina koalitionspartners. Inte minst till KD med Mats Odell i spetsen, som kämpade så tappert tillsammans med Centern i Linje 3 före folkomröstningen. Ofta med hänvisning till Guds gröna sköna skapelse.

Men att fråga dem finns väl inte på kartan.

Undervisningen om hur lagstiftning går till i Sverige är insinuant.

Birgitta Ohlsson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel