Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är måttet rågat!

Barn och utbildningsnämnden, BUN, i Bollnäs ska spara minst 50 miljoner kr nästa år.

Annons

Orsaken är i huvudsak ett minskat skatteuttag men även ökade kostnader för bland annat Lust & Lära skolan och för interkommunala ersättningar i gymnasieskolan.

Självklart finns det en hel del att göra i BUN:s organisation i form av effektiviseringar och anpassningar till det minskade elevunderlaget och sådana anpassningar pågår ständigt.

Men nu är måttet rågat. Att banta bort våra "muskler" är en dålig idé! Över 94% av eleverna i årskurs 9 är behöriga till gymnasiet, vår allergiförskola talas det om på TV som ett gott exempel i landet och gymnasieskolan får pris för sitt arbete med entreprenörskap.

Att leda BUN och garantera kvalité i förskola, grundskola och gymnasieskola med de anpassningskrav som finns är ett omöjligt uppdrag. Det krävs nu fullt fokus på BUN med en rejäl diskussion och tydliga riktlinjer från kommunfullmäktige om vad vi egentligen vill med förskola, grundskola och gymnasium.

Vilken lärartäthet och vilka kvalitetskrav ska vi ha i vår verksamhet? Får vi inte till en sådan diskussion och nödvändiga beslut i kommunfullmäktige är det tveksamt att vi kan ta ansvar för verksamheten.

Jan Lahenkorva (S)

Ordförande Barn och Utbildningsnämnden

Karin Ånöstam (C)

Vice Ordförande Barn och Utbildningsnämnden

Mer läsning

Annons