Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är majblomman här

– Askul!
Eleverna i klass 5 A på Björktjära skola var taggade när deras beställning anlände på tisdagen. Nu på eftermiddagen är det premiär för försäljningen av årets välgörande blomma.

Barnen med knallgröna axelväskor och frågande blickar – ni känner nog igen dem. De dyker upp så här års med den stuvade blomsterprakten i en smart designad bag.

På Björktjära skola var de gröna väskorna ännu inte packade när tidningen besökte klass 5 A mitt på tisdagen. Locket till den stora bruna kartongen var lättat på och snart var alla påsarna med blomsterkartor framplockade.

En varsin förpackning med 20 små blommor, tio kransar, sex stora klistermärken och åtta pins har klassens 19 elever beställt, plus en extra förpackning utifall att affärerna skulle gå riktigt bra för någon av dem. Säljer de alla märken får de in över 5 000 kronor till klasskassan.

– Så att vi kan åka till Gotland, säger Hanna Nyman drömskt.

– Ja, det är målet, bekräftar lärare Bibbi Svedberg. Blir det inte Gotland så blir det Segersta.

Men de säljer inte enbart för att själva tjäna på det. Eleverna vet att det finns en väldigt god mening bakom; Majblommans insamling går till barn i familjer med svag ekonomi.

– Man hjälper barn, kanske med mediciner eller glasögon och sånt.

Det är andra året som klassen säljer Majblommor. Alla tycker att det är roligt att göra det. Lite svårt var det förra säsongen att sälja slut på de dyraste märkena, men de ser i alla fall fram emot att ge sig ut efter skolan och börja saluföra. Och de vet vilka platser som är bra försäljningsställen:

– På stan och utanför affärer.

– Men man kan åka till andra ställen också, som Arbrå och Järvsö.