Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är Hälsingegårdarna ett världsarv

Det har varit en långkörare, många har säkert haft sina tvivel på vägen, men i söndags kom till sist kom det efterlängtade beskedet. Hälsingegårdarna blir ett världsarv i klass med Frihetsgudinnan, Gammelstads kyrkstad och Egyptens pyramider.

Det är ingen dålig samling som Hälsingegårdarna nu kan sälla sig med. ´

– Det är jättehärligt det är ju väldigt glädjande och fantastiskt att se Hälsingegårdarna i det här sammanhanget, säger Andreas Hagman kommunikationsstrateg region Gävleborg.

Han har varit med att sätta ihop den runt 200 sidor långa ansökan som i söndags behandlades i St Petersburg av världsarvskommittén och följde konferensen från sitt hem i Hudiksvall.

– Vi har varit i kontakter med andra världsarv och de säger att det här säkrar bevarandet för framtiden och betyder mycket för självkänslan, säger han.

Han tror att platsen på världsarvslistan kommer ge ringar på vattnet med en ökad turistnäring och göra regionen mer attraktiv.

Det tror också Lena Landström, projektledare ”Vidare med Hälsingegårdarna” som var på plats i St Petersburg när beslutet skulle tas. I åtta år har hon jobbat för att sätta Hälsingegårdarna på världsarvslistan.

– Visst har jag tvivlat ibland, men nu känns det fantastiskt, tycker hon och berättar att det var en enlig kommitté som tog beslutet.

I St Petersburg fanns också nio representanter från de sju nominerade gårdarna och visst föll det glädjetårar här och var efter beslutet.

Det är sju gårdar i fyra kommuner som nu har en plats på världsarvslistan; Kristofers i Stene, Gästgivars i Vallsta, Jon-Lars i Långhed, Pallars i Långhed, Fågelsjö gammelgård, Bommars i Letsbo och Erik-Anders i Asta, Söderala.

Ann-Christine Asplund, Ljusdal, är ordförande i Föreningen Hälsingegårdar. När Ljusnan ringer henne på söndag eftermiddag blir hon glatt överraskad.

– Det är fantastiskt roligt och ett lyft för hela landskapet. Vi har hoppats och trott på det här även om det varit trasligt och motigt på vägen, säger hon.

Nu på onsdag är det Hälsingegårdarnas dag och Ann-Christine Asplund tror att det här kommer ge dagen en rejäl skjuts.