Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det snart dags för invigning

Byggarbetarna på Södra Järnvägsgatan gör de sista krafttagen nu. Lidl ska stå färdigt i månadsskiftet och hittills har byggandet fungerat bra. Men fortfarande är det en del jobb kvar, framför allt inomhus.

I september lades grunden för den nya Lidl butiken mellan Hantverkshuset och järnvägen i Ljusdal. Totalt 34 personer inklusive entreprenörer har varit involverade i projektet som hela tiden gått framåt, enligt byggledare Mats Idh.

– Helst ska allt vara klart innan projektet startar. Tid är pengar. Men tidsmässigt är vi inte försenade, säger Mats Idh.

Just nu sker det stora arbetet invändigt där kylar och frysar ska installeras och el dras. Även skyltar och plakat på fasaden kvarstår. Vädret har varit gynnsamt under större delen av projektet. Det har varit milt med endast ett fåtal riktigt kyliga eller regniga dagar. Leverans av material har fungerat bra, vilket annars kan ställa till det enligt byggledaren.

– Allting är utmanande tills alla bitar faller på plats, alltid är det något som tillkommer och det gäller att få flyt, förklarar Mats Idh.

Arbetare har funnits på plats alla vardagar sedan september, från sju på morgonen till sju på kvällen. Gästarbetare har bott i Ljusdal och Järvsö under veckorna och teamet består av både lokala byggare och arbetande från närliggande orter. Fasadarbetarna kommer från Polen.

– Lite orolig var jag inför samarbetet med de sex polackerna som fortfarande är här men det har gått mycket bra. Vi har pratat engelska, säger Mats Idh. Problemet med utländsk arbetskraft är ofta kommunikationen, som är väldigt viktig.

År 2012 lyckades Lidl vända en tioårig förlusttrend i landet till vinst. Förra månaden öppnades en ny butik i Mora. När kedjan inviger sin nordligaste butik i Skellefteå och här i kommunen i mars, har den tyska kedjan sammanlagt 168 butiker i Sverige av 11 000 i Europa.