Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nougaten faller flest i smaken

Recepten kan ha gått i arv i generationer och hemlighetsmakeriet är lika stort som utbrett.
När det handlar om marknadsgodiset är det viktiga att det ska smaka som förr.

En högst ovetenskaplig undersökning bland godisförsäljarna på Hälsinge marknad ger dock ett entydigt svar.

Det som faller de allra flesta i smaken är framför allt nougaten.

Den kan ha den traditionella chokladsmaken eller ha päron-, hallon eller någon annan smak.

Men sex av de sju godisförsäljare vi pratade med var överens: Nougatbitarna är och förblir ohotad etta på godistoppen.

Den enda som skiljde sig från mängden var Vilma Skog från Luleå som listade hallonkola som nummer ett.

Men det beror kanske främst på att Vilma bara hade olika kolor i godisståndet.

– Det spelar ingen roll var i Sverige med slår upp sitt karamellstånd. Det folk frågar efter en Torg-Fridas nougat som skrevs ner för mer än 100 år sedan, säger Bosse Jonsson från Stockholm.

– Under en marknadshelg kan det på vissa ställen gå åt ett halvt ton, säger han med ett leende.

Det recept som ligger bakom nougatbitarna hos Jonas Renquist från Stockholm är också hemligt.

– Nougaten är min storsäljare. Den traditionella nougaten är nummer ett men utmanas av marknadsnougat och nougat med smaker av päron, hallon, mint och grädde, säger han.

Elin Hansson från Friggesund stoppar också ner mest nougat till kunderna.

– Efter nougaten är det mest marmelad och kola folk vill ha, säger Elin Hansson.

Hos Karamell-Micke från huvudstaden är det också främst nougat och pengar som byter ägare.

Hos honom köar besökarna även för hemkokt kola och han snackar lika gärna som ofta bandy – läs Hammarby – med sina kunder.