Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Notens förskola i 100-åriga Öjevillan i Edsbyn: "Trivsel blir det i det här gamla"

 
Vår Stad
Visa alla artiklar

Öjevillan i Edsbyn var mycket nära att röstas fram som Hälsinglands vackraste byggnad. Huset som byggdes 1909 och stod klart att flytta in i året därpå är ett i allra högsta grad levande historiskt hus.

Se klippet: Åsa Arvidsson Kuhles och Madeleine Östling berättar om Notens förskola, avdelningen Fiolens verksamhet i Öjevillan. En förskola med musikprofil.

Läs mer: Fri förskolan framtiden satsar på en ny småbarnsavdelning - Hoppet

I den över 100 år gamla byggnaden har Notens förskola hittat lokaler för de äldre barnen 3-5 år och deras avdelning Fiolen.

– Det är superhärligt att få vara i de här gamla lokalerna. Det är en bidragande faktor att jag trivs på jobbet. När man öppnar dörren in hit och får de här synintrycken och känner doften, så är det bara så mysigt, säger verksamhetsansvariga Madeleine Östling.

Det är på bottenvåningen i huset som förskolan har sina lokaler. På övervåning och vindsvåning finns lägenheter.

Öjevillan var från början ett boninghus tillhörande en jorbruksfastighet. Bakom det stora boninghuset med sitt karaktäristiska torn låg förr den stora ladugården, numera riven.

Huset uppfördes 1909 efter ritningar av "Mannen som byggde Edsbyn" byggmästare Olof Johansson (1867–1933).

Olof Johanssons aktiva tid som byggmästare i Edsbyn var mellan 1890-talet och slutet av 1920-talet. Under denna period byggdes i hans regi bostadshus, ladugårdar, missionshus, skolhus och fabriksbyggnader, även utanför socknen. Många av hans uppdragsgivare var bönder.

Läs mer: Här byggdes den pampiga ladugården 1892 av Olof Johansson

Olof Johansson hade många strängar på sin lyra i Edsbyn i slutet av 1800-talet och början av 1900.

Olof Johansson verkade även som riksdagsman, hembygdsforskare och var en känd och drivande person inom Svenska missionsförbundet. I Edsbyns museum finns närmare 150 av hans stora samling av ritningar bevarade.

Det är Fria förskolan framtiden som driver Notens förskola. Från början höll Notens förskola bara till i Edsbyns pingstkyrka, men med tiden behövde förskolan expandera eftersom allt fler familjer ville att barnen skulle gå där.

Förskollärare Åsa Arvidsson Kuhles spanade tillsammans med barnen efter lämpliga lokaler i närheten av pingstkyrkan och Öjeparken,

– Så en dag, när vi var inne i pingstkyrkans lokaler så tittade Öjevillans ägare Christer Stenberg in. Han nämnde i förbifarten att de dåvarande hyresgästerna skulle flytta härifrån. Då ska vi ha det, sade jag, säger Åsa Arvidsson Kuhles.

Och så fick det bli. I samma veva som förskolan flyttade in på bottenvåningen firade Öjevillan sitt 100-årsjubileum och barnen fick jobba med temat Öjevillan 100 år. De fick ta reda på hur det såg ut i Edsbyn runt 1910. Och de fick bland annat intervjua en 99-årig man och besöka Edsbyns museum.

Åsa Arvidsson Kuhles minns också att hennes föräldrar och bror bodde vid Öjevillan på 1950-talet. På den tiden stod den gamla ladugården vid huset kvar. Och i ladugården fanns det även en bostadsdel, där den lilla familjen kunde bo.

Även denna typ av kombinerad bostad och ladugård signerad Olof Johansson finns det flera exempel på runtom i Voxnadalen.

Läs mer: Olof Johansson fick uppdraget att bygga Folkets hem 1913

Läs mer: Här bodde Olof Johansson under slutet av sitt liv

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!