Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgiska våldsverkare

/

Alla var där. Det var de ju för all del redan i den etta som kom för två år sedan, och som i brist på andra dygder åtminstone kunde skryta med ett visst nyhetsvärde.

Annons

Sylvester Stallone samlar alltså än en gång ihop ett gäng muskelknippen och våldsverkare från förr, för en film som inte har något annat syfte än att nostalgiskt påminna den mer manuella, eller ska vi säga analoga, actionfilmens storhetsdagar. Här samsas A-stjärnor som Stallone själv, Arnold Schwarzenegger och Bruce Willis med B-listans Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme och självaste Chuck Norris. Lägg till något yngre Jason Statham, Terry Crews, Randy Couture, Jet Li och kvinnoalibit Yu Nan, och ni förstår att det blir en aning trångt om saligheten när de breda bringorna och tunga automatvapnen ska samsas i samma bildutsnitt.


Alla utom Van Damme tillhör den goda sidan, den som skjuter på allt som rör sig, utan att vi behöver grunna på varför eller med vilken legitimitet. Intrigen inskränker sig till det mest basala, komplikationsgraden ligger strax under noll. Syftet är att vi ska få koppla av och ha kul åt ett medvetet gammalmodigt blodskvättande och otaliga blinkningar till de medverkandes respektive meritlistor. Och inte minst åt den måttlöst övertydliga självironin kring föredettingaskapet.
Och för all del. Orkar man med Stallones dumdryga machouppsyn, Dolph Lundgrens brottning med rollen som svensk driftkucku samt ett oavlåtligt avdagatagande av anonyma bovar, ja då ser det höga berättartempot till att det inte blir alltför långtråkigt.

Bosse K Pettersson

Mer läsning

Annons