Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgisk vandring i den öde Gärdesskolan

Tusentals elever har trampat genom den röda tegelbyggnaden. Sedan några år står den tom. Det tycker de pensionerade lärarna Eivor Eriksson och Bosse Jangren är synd. Ett besök på skolan väcker minnen av undervisning, sammanhållning och de egna första mötena med Gärdesskolan.

För Eivor Eriksson kändes det riktigt smärtsamt när skolan tömdes på elever och lärare våren 2010.

– Jag hade så ont i hjärtat. Jag bor på Gärdet och varje gång jag gick förbi kändes det fruktansvärt.

När Bosse Jangren började som lärare vårterminen 1970 kände han redan skolan väl. Den 26 augusti 1955 var han en av de 342 ungdomar som klev in i den nybyggda Centralskolan.

En vecka tidigare hade Ljusnan fått en rundvandring i nybygget. Signaturen Fck tycktes imponerad: "Vore nedtecknaren av dessa historiska rader skolelev (djärva tanke!) så skulle hans hjärta fyllas av tacksamhet över att få nöta skolbänken i så gedigen och trivsam miljö. Men inte bara det: Han skulle även vinnlägga sig om att vårda inventarierna väl, inte rita på väggarna, inte sparka på intarsiainläggningarna och över huvud taget undvika att uppföra sig som en elefant i en porslinsbutik."

Bollnäsgrabben Jangren var inte fullt lika andäktig.

– Jag tänkte mest på situationen att det var en enhetsskola och man gick med fler elever. Det är svårt att minnas att jag hade någon känsla för skolan, men det är klart att det kändes att det var nytt.

Eivor Eriksson växte upp i Jörn i Skellefteå kommun, läste till lärare i Uppsala och började arbeta på Centralskolan i februari 1965.

– När jag kom hit fanns ett enda kladd på väggarna; någon hade skrivit Centralfängelset, säger hon och ritar ordet med fingret i luften.

Båda trivdes väldigt bra på skolan – "i det härliga so-gänget" – och uppskattade den goda stämningen.

– Det är därför man blev kvar i jobbet så länge. Det är sorgmodigt om den skulle försvinna, när man både gått och jobbat här, säger Bosse Jangren.