Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrsken ska skimra själv

Det ska inte säljas några stadsnät. Det har delägarna i Norrsken AB beslutat.

Annons

Nej, det gäller inte aurora borealis och det handlar inte heller om kommunens satsning på stadsdel Norr.

Norrsken AB är ett regionalt bolag som levererar internet i stora delar av Norrland. Största ägare är Landsstinget Gävleborg men det finns även 20 mindre delägare, kommunala bolag som driver egna stadsnät som till exempel Söderhamn Nära.

Flera av de kommunala bolagen har blivit uppvaktade av privata aktörer, som Telia, om att sälja sina stadsnät. En sådan affär skulle påverka hela Norrsken och därför har samtliga delägare nått en överenskommelse.

– För att kunna behålla infrastrukturen har man kommit fram till att om någon delägare vill avyttra sitt nät så är det bättre om man först frågar de andra delägarna, säger Monica Granlund, vd på Söderhamn Nära.

Norrsken AB ska i stället satsa på att utveckla de befintliga näten och utöka samarbetet med fler lokala och regionala delägare.

För Söderhamns del betyder överenskommelsen inte så mycket mer än att man inte behöver ägna några tankar på att förlora delar av Norrskens infrastruktur.

– Det är ju ryggraden i vårt nät. Men jag tror ju aldrig att Söderhamns kommun skulle gå med på att sälja stadsnätet, säger Monica Granlund.

Förtydligande: Norrsken vill förtydliga att de inte levererar internettjänster utan det underliggande nätet.