Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrlandståg ska köras efter kusten

Norra stambanan fortsätter att tappa tåg.

I dagsläget avgår två tåg per dygn i vardera riktningen på sträckan Luleå–Stockholm. Båda stannar i Ljusdal och Bollnäs. I december flyttas ett av tågen över till kusten och det andra följer efter när Ådalsbanan öppnar för trafik.

Mårten Woxberg från Edsbyn bor i Luleå. När han skulle boka tågresa hem över jul fick han beskedet att tåget då inte stannar i Bollnäs. Gävle är det närmaste Edsbyn han kommer.

- Till och med den 10 december stannar SJ:s Norrlandståg i Ljusdal och Bollnäs, därefter är det tydligen Gävle som gäller, säger Mårten Woxberg.

Björn Nilsson, vd på SJ:s dotterbolag SJ Norrlandståg AB, bekräftar att ett av tågen på den nuvarande sträckningen försvinner för att i stället köras efter kusten när den nya tågtidtabellen tas i bruk den 11 december.

Det andra tåget går senare samma väg.

- Det flyttar vi över så fort Ådalsbanan öppnar för trafik, säger Björn Nilsson.

När det blir vill han inte spekulera i, men enligt de ursprungliga planerna skulle det redan ha skett.

Björn Nilsson anger ekonomi som skälet till att tågen tas ur trafik på Norra stambanan i Hälsingland. Det är främst tidsvinsten på 1,5 timme han vill åt.

Med Nilssons resonemang om att ett av tågen fortsätter på nuvarande sträckning till Ådalsbanan öppnar borde ju faktiskt Mårten Woxberg slippa åka till Gävle när han ska hem över jul, för att Ådalsbanan öppnar på den här sidan av året torde vara uteslutet.

Vi ringer Resecenter i Bollnäs och får uppgiften att båda tågen körs efter kusten från och med den 11 december.

Men det stämmer ju inte med vad Björn Nilsson säger...?

Marita Lång på Resecenter ber att få återkomma och när hon gör det visar det sig att arbetet med en uppdatering av tidtabellerna pågår och att de därför inte blir fastslagna förrän den 9 november.

Det skulle således betyda att Mårten Woxberg, trots allt, kan ta ett tåg som stannar i Bollnäs när han ska hem och fira jul.

Texten korrigerades 2011-10-08.