Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna håller kanten när täta Ljusdal får tuff omstart hemma: "Har tagit ett jättekliv"

En orienterare som droppade karta och kompass. Numera springer Hanna Olsson vidare på fotbollsplanen med Ljusdals IF i damettan. – Jag har haft en bra utveckling i år, säger den 23-åriga högerbacken inför söndagens höststart hemma mot tabelltvåan Bollstanäs.

Annons

Under flera unga år var det bara att ränna i skogen och leta skärmar som gällde för energiknippet Hanna Olsson från Ljusdal.

Men det var inte nog för den ambitiösa vinnarskallen, med så mycket spring i benen.

– Jag började med fotbollen på mellanstadiet, jag var kanske sådär 12-13 år. Första tiden försökte jag mixa med orienteringen, men numera är det bara fullt fokus på fotbollen, säger en något rastlös Hanna Olsson, inte helt till freds med att avbryta träningen för en pratstund med pressbesöket på Älvvallen.

– Vi tränar fyra dagar i veckan, plus match då. Men jag skulle gärna träna varje dag.

TV: Micke Helmersson och Hanna Olsson om "hemligheten" bakom Ljusdals succé

Det är just löpstyrkan och den passionerade attityden som alltid varit hennes styrka.

Det är en typ av karaktärslirare och lojal lagspelare som sällan får de stora rubrikerna, men som är desto mer uppskattad av lagkamrater och tränare.

– Hanna ger alltid 110 procent, och det gäller varje match och varje träning. Där finns ett enormt driv, hon skulle kunna springa genom en vägg, säger Tomas Wennberg, en av Ljusdals tränare.

Den andre heter Micke Helmersson, och han är lika imponerad av sin energiska högerback.

– En fantastisk kämpe, och viktig för gruppen. Och just i år har Hanna dessutom tagit ett jättekliv med tekniken och tillslaget, där bristerna har funnits tidigare, säger Helmersson.

Ljusdals IF ett succélag i ettan som är redo för höstsäsong.

Hanna Olsson har själv en lika enkel som logisk förklaring till årets fina form.

– Tältet har ju varit så betydelsefullt. Där har vi kört så många fotbollspass och det har varit så utvecklande för mig. Jag har alltid varit bra på att springa mycket, men nu kan jag lite mer, säger Hanna Olsson.

Tältets nya möjligheter är också en nyckel till kollektivets framgångsrika vårsäsong, där Ljusdal i comebacken klivit fram som ett topplag och ligger trea i tabellen inför helgens omstart.

– Jämfört med tidigare år har vi 20 fler träningar sedan januari, och vi har kört fyra dagar i veckan sedan december. Det ger också resultat, menar Micke Helmersson, och pekar på en annan positiv omständighet.

– Merparten av spelarna i truppen var med i ettan för två år sedan. Nu är åldersstrukturen bättre, nu har de mer rutin.

Ljusdal har luft under vingarna och sätter fart mot nya mål.

Lägg därtill några vassa nyförvärv som gjort skillnad. Det gäller inte minst den rappa och offensiva teknikern Victoria Forss som svarat för en tredjedel (7) av lagets mål.

Men allra viktigast har den starka defensiven varit. Med bara åtta insläppta mål är Ljusdal det överlägset tätaste laget i serien.

– Vi jobbar så bra tillsammans, det är laget som gör det, säger Hanna Olsson, som också har hittat hem i sin nya roll på ytterbacken.

Krönika: Bäckman "Prova vingarna lite mer i höst"

Micke Helmersson vet samtidigt att det finns synpunkter på Ljusdals sätt att spela.

– Vi jobbar hela tiden med det här att äga mer boll och driva ett eget spel, men det tar sin tid och är inget man bara trollar fram. Det kommer automatiskt, lovar Ljusdals tränare som ser fram emot en stenhård höstpremiär mot starka tabelltvåan Bollstanäs.

Det är det helt säkert fler som gör. Vårens hetaste lag i Hälsingland toppar publikligan stort med imponerande 425 åskådare i snitt hemma på Älvvallen.

Räkna med bra tryck på söndag...

Mer läsning