Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrfjärd får vänta på vatten och avlopp – boende: "Man är ju lite maktlös"

220 hushåll i Norrfjärd ska få kommunalt vatten och avlopp. Meningen var att projektet skulle genomföras under 2016, men just nu står arbetet i det närmaste stilla. Stugägarna Olle och Agneta Ehn tycker att väntan kan kännas frustrerande.

VA-projektet i Norrfjärd påbörjades 2015, men den entreprenör som skulle genomföra arbetet klarade inte av sina åtaganden.

– Vi beslutade gemensamt att avbryta arbetet innan det riktigt hade kommit igång, säger Veronica Henriksson, vattenchef på Söderhamn Nära.

En ny upphandling genomfördes och Söderhamnsföretaget Wixner & Rödin entreprenad fick uppdraget. Men detta överklagades av Sveab, som också var med i upphandlingen, och nu ligger ärendet hos förvaltningsdomstolen.

– Sveab tyckte att anbudet hade en bristfällig redovisning av kvalitetssystemet, säger Veronica Henriksson.

Läs också: Fler avloppssatsningar i pipeline

De boende i Norrfjärd kan göra vissa förberedelser men i övrigt är det bara att vänta. Olle och Agneta Ehn har grävt ner en pump och de rör de behöver för att avloppet ska kunna kopplas in när allt är klart.

– När det bli står i stjärnorna. Förhoppningsvis blir det under 2017, säger Olle Ehn.

– Man får se på sådan här som en långsiktig investering, säger Agneta Ehn.

De, liksom många andra de pratat med, är positiva till att få kommunalt vatten och avlopp till Norrfjärd. De är inte bofasta här men vill kunna nyttja stugan så mycket som möjligt sedan de blev pensionärer.

– Tillgängligheten på vintern blir ju bättre om man har bekvämligheter, säger Olle Ehn.

– Som att vi får en vattentoalett som vi inte har idag, fyller Agneta Ehn i.

När arbetet kan komma igång är väldigt osäkert. Allt hänger på vilket beslut som fattas i förvaltningsdomstolen och om det beslutet i sin tur överklagas. Söderhamn Nära har gjort de grävningar de kan göra och håller nu på att sätta ner en pumpstation vid Humlavägen.

– Vi jobbar på med det vi kan göra. Förutom den här pumpstationen kommer vi även att installera två mindre pumpstationer längre in, säger Veronica Henriksson.

Olle och Agneta Ehn vill bara att allt ska komma igång. De har gjort en del investeringar och vill inte att överklaganden ska försena processen ytterligare.

– Man är ju lite maktlös som enskild individ en sådan gång men visst skulle det kännas tråkigt, Agneta Ehn.

Läs också: Stora trafikstörningar i sommar – ledningsnät byts ut i jätteprojekt

Läs också: Inflyttning pågår - ekoby blir verklighet efter decennier