Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrdans vill inspirera

I samband med invigningen av Per Jonsson Center satte danskompaniet Norrdans upp koreografens kanske mest kända verk, Schakt, på flera orter i länet.

Annons

Nu hoppas Ljusdals dansfantaster att tillgången till professionell dans i regionen ska inspirera fler att börja.

– Det är viktigt att det finns dansare som är villiga att verka och inspirera även på små orter, säger Ján Spotak från Norrdans. Norrdans grundades i Härnösand för 16 år sedan och är fortfarande Norrlands enda professionella danskompani. När de gästade Ljusdal för uppsättningen av Per Jonssons Schakt och passade de även på att hålla en lektion i dansstudion på Slottegymnasiet.

I lektionen medverkade 16 ungdomar från ABF:s danskurser i Ljusdal och elever från estetiska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Agneta Söderqvist, projektledare för Per Jonsson Center, var med och arrangerade lektionen och menar att det är viktigt att eleverna får uppleva dans på så många sätt som möjligt.

Anna Sandstedt, danslärare på Slottegymnasiet, har noterat ett ökat dansintresse de senaste åren. Hon menar att skolan spelar en viktig roll när det kommer till att introducera ungdomar för olika dansformer.