Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrdans föreställning: Enorm energi och många känslor

Skogen i danskompaniet Norrdans föreställning "Black Forest" får tjäna som bild för människors växande. I kulturhuset Glada Hudik bjuder den på enorm energi och många känslor.

Publiken får sätta sig på stolar runt dansgolvet, som är täckt med en vit glänsande och lite hal matta med en sträng konstgräs i mitten. Bara det visar på mod hos Norrlands egna professionella danskompani. Här kommer dansarnas svettiga och andfådda kroppar nära.

Läs mer: Veckolång Hudikfestival fylld med dans

Föreställningen startar i högt tempo med springande steg, lite finter och glädje – som barn som upptäcker världen och varandra. Här dansas solon med ryckande kroppar, möten skildras med speglande rörelser eller konfrontation och allt är så genomtänkt och utsökt utfört att jag blir lycklig.

Koreografen Mira Carrasco arbetar med rörelser och teman och låter dansarna hitta intensiteten under repetitionerna genom beskrivningar av fraser som "titta och spring", "ge och ta emot" eller "bubble, bubble" läser jag i programmet.

Läs mer: Dans som väcker aptit

"Black Forest" symboliserar de faser vi går igenom när vi växer upp. Från att leka och mer aningslöst mäta sig med varandra blir vi medvetna om oss själva och andra, våra styrkor och svagheter.

Det är en magisk värld vi möter, en transformation där individer utvecklas, utmanar sina rädslor och lär sig leva. Här krockar känslorna hejvilt, rädslan för mörkret möter ilska, tröst, ömhet, hårdhet. Och allt sker i kropparna. Det är en metamorfos och mycket vackert. Dansarna turas om att sätta sig bland publiken för en vilopaus, tungt andandes – det här är fysisk prestation precis som känslomässig.

Norrdans är, som namnet antyder, ett norrländskt professionellt danskompani där dansarna kommer från hela världen. De är individer, med egna kroppsspråk, deras rörelsemönster skiljer sig, men de är otroligt intagande, smidiga, viga och rytmiska. Deras rörelser går in i egna kroppen, jag kommer på mig själv att vrida axlarna och nacken i någon sorts spegling av deras gestaltning.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här