Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norralas tränare fick gå samma skola som Guidetti och Schelin: "Det blev en aha-upplevelse för alla"

Eija Feodoroff har lärt spelare som John Guidetti och Lotta Schelin hur de ska skjuta riktigt. På lördagen var det Norrala IF:s tur att vässa fotbollens kanske viktigaste ingrediens – tillslaget.

Med 20 års erfarenhet har Eija Feodoroff hunnit med att utbilda tiotusentals spelare och tränare i hur man får ett internationellt och vägvinnande tillslag på bollen.

Alltifrån sjuåringar upp till landslagsstjärnor har passerat framför hennes granskande ögon. På lördagen kom hon till Borgs IP i Norrala för att lära klubbens tränare hur de får sina spelare att fötterna på rätt sätt.

– Tittar man på Sverige i dag så finns det fyra myter. Det är att man lutar sig framåt för att en boll ska gå neråt eller lutar sig bakåt för att få den att gå uppåt, att man måste ha en lång pendel för att få kraft och att man ska ha stödjefoten bredvid bollen. Men verkligheten är en annan och fotbollen utvecklas hela tiden. Går det vi pratar om att exempelvis applicera på Messi eller DiMaria? Nej, det gör det inte. Om världsfotbollen ser ut som de spelarna så har vi i Sverige ingen möjlighet att nå den nivån om vi int eändrar oss, säger Eija Feodoroff.

Och det går fort att lära om sig. På bara någon timme märks stor skillnad i hur spelarna agerar med bollen. Pia Lööf, som under sin aktiva karriär bland annat spelade i damallsvenskan, är den som tog initiativet att bjuda in Eija Feodoroff till Norrala.

– Tillslaget är det viktigaste du har, det här är något man önskar att man hade fått själv som aktiv. Jag tror det hade gjort stor skillnad. Det blir en aha-upplevelse för alla som är här, man har blivit lärd fel saker och lärt ut fel saker sedan som tränare, säger hon.

Under passet direkt efter lunch började Eija Feodoroff med att lära Norralas flickor att passa, för att sedan gå in på hur du skjuter med rätt teknik och bland annat får bollen att dyka.

– Var kommer kraften från? Om vi exempelvis spelar pingis så slänger jag inte ner raketen till golvet för att hitta kraft, utan det är den korta snärtiga rörelsen du använder, och samma sak gäller för fotboll, säger hon.

Hennes egen bakgrund började med allsvenskt spel i KIF/Örebro, där hon sedan blev tränare under flera år. Senast var hon med i Rosengård från Malmö.

– Men jag jobbar mest med män nu, från herrallsvenskan och utomlands. Det är hungern hos spelarna, det kan vara 28-åriga proffs till sjuåringar, som räknas,det spelar ingen roll om det är män eller kvinnor. Finns glöden där så går det så otroligt mycket lättare att lära ut och så länge jag får resultat kommer jag att fortsätta tills kroppen säger ifrån.