Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norges dominans i skidor begränsas – antalet aktiva blir färre

Norges dominans i längdskidor har fått övriga skidvärlden att reagera. Från nästa säsong kommer sannolikt antalet aktiva från varje nation att begränsas i tävlingar. Beslutet väntas under Internationella skidförbundets (Fis) kongress nästa vecka.

Norges dominans i längdskidor har fått övriga skidvärlden att reagera. Från nästa säsong kommer sannolikt antalet aktiva från varje nation att begränsas i tävlingar.

Beslut väntas under Internationella skidförbundets (Fis) kongress nästa vecka.

Under Fis-veckan i Cancun, Mexiko, kommer en mängd frågor att luftas i olika vintersporter.

Ett förslag som ligger redo för beslut är att nationsbegränsa antalet åkare i varje lopp på världscupnivå.

– Sverige har skickat in ett förslag på hur man ska ändra kvoterna runt världscupen så att ett land inte ska kunna starta med 23 åkare, som Norge kan göra på hemmaplan ibland. Det är många länder som har olika förslag och det har varit en diskussion under två år. Ambitionen är att det ska tas beslut nu, säger förbundskapten Rikard Grip, som sitter i Fis världscupkommitté.

Antalet åkare i varje tävling ska begränsas till sex, i stället för upp till åtta som nu. Undantag är personliga platser för mästare i världs- och kontinentalcuper.

Dessutom ska den nationella kvoten, det antal åkare som arrangerande land får ha med utanför den vanliga kvoten, minskas från tio till fem aktiva.

– Jag hade gärna sett att vi får starta med tio egna i klubbdräkter i våra världscuplopp. Men vi måste också se det i ett större perspektiv. Det är ingen bra utveckling när vissa länder väljer att inte åka till Norge och tävla för att de inte ser någon mening med det. Det känns ju mer skrämmande, säger Rikard Grip.

Stakningen har blivit en allt hetare fråga i takt med att åkare allt oftare väljer att staka sig genom klassiska tävlingar på ovallade skidor - fristilsskidor. Förslag finns om att men där är vägen till beslut längre. Och begränsningar är inget som Sverige står bakom.

– Vi är inte positiva till regeln. Vi har sett tidigare hur det blev exempelvis när de skulle begränsa skejten och satte ut pinnar och liknande.

– Vi ska nog inte bromsa utvecklingen. Den största utmaningen är att få en tydlighet och konsekvens i något som är oerhört svårt; var går gränsen mellan klassiskt och skejt? Jag tror det handlar om ett aktivt arbete för att möta framtidens utveckling och inte försöka begränsa utvecklingen.