Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norge förstår fiskets betydelse

Annons

Under vecka 26 var jag på laxfiske i den norska älven Orkla. Vid laxfiske så nappar det sällan så därför finns det mycket tid till tankar och funderingar. Det som slår mig när jag besöker Norge är att trots att orterna efter de laxälvar jag besökt är små så är samhällsservicen relativt väl utbyggd. Affär, bensinmack, bank och skola verkar finnas på betydligt mindre orter än vad jag som svensk är van vid.

Frågan jag ställer mig är om laxen och den väl utbyggda laxfisketurismen spelar roll för nivån på samhällsservicen och självklart är det nog så. Laxfisketurismen är en viktig del för orterna efter de norska laxälvarna.

Orkla är utbyggd men är trots det laxförande hela 88 km. En del av vattnet leds genom en tunnel från Björset till Svorkmo, en sträcka på 5-10 km. Trots det så kan laxen vandra i den naturliga älvfåran eftersom det finns en vattendom som säger att minst 20 m3/s är vikt för att säkra möjligheten för lax och havsöring att vandra. Nedströms tunnelutloppet rinner det sommartid vanligtvis mellan 50 och 100 m3/s. Det innebär att 20-40 % av vattnet rinner i den naturliga älvfåran.

Om man översätter det till Ljusnan och Voxnan så skulle det rinna ungefär 35 m3/s i Bollnäsströmmarna och i Arbråströmmarna och 8 m3/s i Voxnan vid Sunnerstaholm! Dessutom skulle vi kunna ha lax och havsöring i tusental i våra strömmar.

Idag rinner det 10 m3/s i Bollnäsströmmarna sommartid och i stort sett ingenting vintertid. I Sunnerstaholm och i Arbråströmmarna är det snustorrt och den havsvandrande fisken är sedan länge utrotad i vår kommun. Bollnäsströmmarna lever på konstgjord andning och det släpps ut en del fångstfärdig öring så att det finns lite ädelfisk att fiska efter.

Varför är det då möjligt att i Norge kombinera lönsam vattenkraftsproduktion och samtidigt säkra tillräckligt med vatten för att den havsvandrande fisken fritt ska kunna vandra upp och fortplanta sig medan det tycks vara helt omöjligt i Ljusnan/Voxnan och i Sverige? Svaret är att det är lika möjligt i Sverige som i Norge, men att Sverige hittills prioriterat kraftproduktion framför den biologiska mångfalden.

Det är nu dags att riksdag och regering ändrar inställning och börjar ställa krav på att det skapas vandringsvägar förbi dammar och kraftverk. Krav måste också ställas att regleringen av vattendragen sker på ett sådant sätt att den biologiska mångfalden i och kring vattendragen säkras. Samtidigt ger det kommunerna efter de utbyggda älvarna möjlighet att utveckla turismen och långsiktigt skapa arbetstillfällen. Det som är möjligt i Norge är naturligtvis även möjligt i Sverige!

Jan Lahenkorva (S)

Sportfiskare och ledamot kommunstyrelsen Bollnäs Kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel