Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordiska ambassadörer på plats när Fikru Marus förhandling ställdes in på nytt

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Den etiopiska domstolen kräver att Fikru Maru inställer sig i till förhandlingen, men det gick inte att lösa under måndagen. Fängelsemyndigheterna var inte redo att ansvara för transporten.

– Det är uppskjutet till på onsdagmorgon så att fängelset hinner ordna allt det praktiska. Fungerar inte det så hotar domstolen med allvarliga åtgärder med stöd av federal polis, säger Emy Maru, dotter till Fikru Maru.

Läs mer: Ingen dom mot sjuk Fikru Maru - förrän han själv inställer sig i domstolen

Det verkar som att domstolen är beredd att avkunna dom i åtalet mot Fikru Maru bedömer dottern. Att så inte skedde på måndagen verkar bero på att domstolens beslut inte nått fängelsmyndigheten i rätt form och i rätt tid.

Domstolen hade nämligen beordrat att fängelset skulle ombesörja transport av Fikru Maru med ambulans i läkares sällskap till måndagens förhandling. Fängelset har tidigare meddelat att de inte vill ta ansvar för att den lungsjuke Fikru Maru om han inte har tillgång till vård.

Det är ett rimligt ställningstagande tycker dottern, även om hon bedömer samtidigt att Fikru Maru hade klarat av att inställa sig inför domstolen med hjälp av närvarande läkare och ambulanstransport.

– Men pappa mår fortfarande inte bra, vi är oroliga och mentalt är det jobbigt att det blev inställt en gång till, säger Emy Maru.

Läs mer: Orkeslös och trött Fikru Maru inväntar domstolens besked på sjukhuset

Inför måndagens förhandling inställde sig också EU-ambassadörerna från Finland, Norge och Danmark samt Sveriges ambassadör Jan Sadek. Detta på en inbjudan från den svenske ambassadören och för att 16 svenska EU-parlamentariker tagit upp Fikru Maru som en fråga till EU-kommissionen.

Nu är det alltså utlyst en ny förhandling på onsdag. Emy Maru förklarar att domstolen satte den nya datumet två dagar bort för att ge fängelsemyndigheterna tid på sig att förbereda transporten till Federal High Court från sjukhuset där han vårdas med kollapsad lunga.

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru är anställd på halvtid vid Hudiksvalls sjukhus. Han är också misstänkt som en av ett femtiotal personer i en korruptionshärva som riktas mot Etiopiens tidigare tullminister och vice tullminister.

Han har suttit fängslad i tre år och fem månader utan dom, men i augusti bestämde domstolen att åklagaren fick väcka åtal mot honom. Fikru Maru har hävdat sin oskuld fram tills att han insjuknade med en kollapsad lunga den 3 september. Han valde då att be domstolen att snabbt avkunna en dom, för att hans sjukdomstillstånd är livshotande om han inte opereras. Kompetensen att genomföra den operationen saknas i Etiopien.

Region Gävleborg har lovat att stå för hemtransport så snart som etiopiska myndigheter medger det.

Utrikesminsister Margot Wallström framhåller i ett svar till Ulla Andersson (V) att utrikesminister och statsminister Stefan Löfven har tagit upp Fikru Marus fall med deras etiopiska motparter.

Läs mer: Region Gävleborg tar på sig ansvaret för sjuke Fikru Marus hemtransport

– Vi gör allt vi kan, men det är etiopiska myndigheter som bär ansvaret för vad som händer med Fikru Maru, skriver Margot Wallström i svaret till riksdagsledamot Ulla Andersson (V).

Läs senaste ledaren: Upp till dig nu, Margot Wallström!

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!